Περίληψη:
Οι ευεργετικές δράσεις των φαρμακευτικών φυτών αποδίδονται στα περιεχόμενα φυτοχημικά συστατικά τους, τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική, χημειοπροστατευτική και αντιμικροβιακή δράση. Οι μύκητες μολύνουν τρόφιμα, αλλοιώνοντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, υποβαθμίζοντας την ποιότητά τους και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Τα τελευταία χρόνια διερευνάται η χρήση των φαρμακευτικών φυτών ως πηγές αντιμικροβιακών ουσιών για την καταπολέμησή τους. Δεδομένου ότι λιγοστές μελέτες εστιάζουν στα υδατικά εκχυλίσματα, η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν στόχο τη διερεύνηση της δράσης των εκχυλισμάτων αυτών ορισμένων αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας έναντι μυκήτων, δυνητικά αλλοιογόνων των τροφίμων ή ευκαιριακά παθογόνων του ανθρώπινου οργανισμού. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργασίας διερευνήθηκε η δράση των υδατικών εκχυλισμάτων 13 βοτάνων της ελληνικής χλωρίδας έναντι 14 στελεχών μυκήτων, του γένους Rhizopus, Aspergillus, Candida και Penicillium. Καμία επίδραση των υδατικών εκχυλισμάτων σε συγκέντρωση 200 μg/μL στα γένη Rhizopus, Aspergillus και Candida δεν παρατηρήθηκε. Όσον αφορά το Penicillium spp. το υδατικό εκχύλισμα του σπαθόχορτου σε συγκέντρωση 200 μg/μL φαίνεται να επιδρά εν μέρη στην σποριογονία, ενώ όσον αφορά το P.italicum συγκεκριμένα, τα υδατικά εκχυλίσματα του θυμαριού, της ρίγανης, της θρύμπας και του δίκταμου σε συγκέντρωση 200 μg/μL φαίνεται να δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του μυκηλίου και τη σποριογονία. Tα αντίστοιχα εκχυλίσματα του μελισσόχορτου και της μαντζουράνας φαίνεται να επιδρούν μόνο στη σποριογονία του συγκεκριμένου στελέχους.
Λέξεις-κλειδιά:
αντιμικροβιακή, βότανα, Μεσογειακή χλωρίδα, μύκητες