Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία εξετάσθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση των μεταναστών στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν και εξετάστηκαν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που απορρέουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπροσθέτως, έγινε η προσπάθεια δημιουργίας ενός αντιπροσωπευτικού προφίλ υγείας, βασιζόμενο στα αποτελέσματα της μελέτης. Έτσι πραγματοποιήθηκε έρευνα σε τυχαίο δείγμα 195 μεταναστών που ζουν και εργάζονται στον ευρύτερο δήμο της Χαλκίδας, από αρχές Απριλίου του 2015 και ολοκληρώθηκε μέσα Μαΐου 2015.
Βάση των εμπειρικών αποτελεσμάτων των λογιστικών παλινδρομήσεων, προκύπτει ότι, για τους μετανάστες που έχουν επισκεφτεί το νοσοκομείο της Χαλκίδας για τακτικό περιστατικό, αυτούς που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και αυτούς που χρειάστηκαν να συμβουλευτούν εξειδικευμένο ιατρό του νοσοκομείου, αλλά δεν το κάνανε για συγκεκριμένους λόγους, είναι πιο πιθανόν να θεωρείται εμπόδιο για την πρόσβαση τους στο εν λόγω νοσοκομειακό ίδρυμα, το γεγονός ότι είναι αλλοδαποί.
Τέλος, σχετικά με την ύπαρξη διαπολιτισμικού μεσολαβητή (διερμηνέα) στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ως μέτρο βελτίωσης της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αξιοσημείωτο θεωρείται το αποτέλεσμα, όπου οι μετανάστες που προέρχονται από την Ινδία, καθώς και αυτοί που επισκέφτηκαν «εκτάκτως» το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας λόγω παθολογικών αιτιών, είναι πιο πιθανόν να θεωρούν το εν λόγω μέτρο ικανό για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο σύστημα υγείας.
Λέξεις-κλειδιά:
Μετανάστες, περίθαλψη, Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιπτώσεις