Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη είχε σκοπό να μελετήσει και να αξιολογήσει τις διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων ατόμων αλλά και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του κόστους διατροφής τους. Για τη διερεύνηση των ερευνητικών αυτών αντικειμένων συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο από ένα δείγμα 153 ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίοι έπρεπε να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, κάτοικοι του νησιού της Χίου και να μην διαμένουν σε κέντρα βοηθούμενης διαβίωσης. Η δειγματοληπτική έρευνα διεξήχθη από τις 24/12/09 έως τις 04/02/2010. Εκτιμήθηκαν αντίστοιχα οικονομετρικά υποδείγματα προκειμένου να καταγραφούν οι παράγοντες που επηρεάζουν α) τη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος, β) τη συχνότητα κατανάλωσης ψαριού και γ) τις εβδομαδιαίες διατροφικές δαπάνες. Τα εμπειρικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος επηρεάζεται από: (i) το μορφωτικό επίπεδο των ερωτώμενων, (ii) το αν οι συμμετέχοντες έχουν παρατηρήσει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της τιμής σε μικρό χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα, εκτιμήθηκε ότι η συχνότητα κατανάλωσης ψαριού επηρεάζεται από: (i) το αν οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι ακολουθούν μία μη υγιεινή διατροφή, (ii) το αν συνηθίζουν να συνδυάζουν ψάρι με λαχανικά και (iii) από το αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες διατροφής. Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι οι εβδομαδιαίες διατροφικές δαπάνες επηρεάζονται από: (i) το αν οι ερωτώμενοι μένουν με τα παιδιά/ εγγόνια τους, (ii) το μηνιαίο ατομικό τους εισόδημα, (iii) το αν γευματίζουν μόνοι, (iv) το αν έχουν σημειωθεί αλλαγές στη διατροφή τους με το πέρασμα του χρόνου και (v) από το αν δυσκολεύονται να ψωνίσουν διατροφικά προϊόντα. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δείγμα της μελέτης αυτής ακολουθεί την πλειοψηφία των συστάσεων και των γενικότερων οδηγιών της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας.
Περιγραφή:
261 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.