Η επίδραση της σύστασης του γεύματος σε μακρο-θρεπτικά συστατικά στα επίπεδα ιντερλευκίνης 18 στην κυκλοφορία του αίματος και στους μηχανισμούς της όρεξης

Μεταπτυχιακή Εργασία 26692 172 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της σύστασης του γεύματος σε μακρο-θρεπτικά συστατικά στα επίπεδα ιντερλευκίνης 18 στην κυκλοφορία του αίματος και στους μηχανισμούς της όρεξης
Συγγραφέας:
Πλιάκου, Χρυσαφούλα, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το πρωινό έχει θεωρηθεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για μια
ισορροπημένη διατροφή. Γι’ αυτό αποτελεί πεδίο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, η υπάρχουσα βιβλιογραφία αναφέρει πως η σύστασή του σε μακροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να επηρεάσει την πείνα, την επιθυμία για κατανάλωση φαγητού, κάποιες ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και τον κορεσμό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια κυτταροκίνη, την ιντερλευκίνη 18 (IL-18), που φαίνεται να επιδρά στην όρεξη. Ωστόσο, οι διαφορετικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται από τη σύσταση ενός γεύματος σε μακροθρεπτικά και το πως τελικά επηρεάζουν τις ορμόνες όρεξης και την κατανάλωση φαγητού δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
Σκοπός: Η διερεύνηση του κατά πόσο επηρεάζονται τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και IL-18 μετά την κατανάλωση ενός πρωινού που περιέχει μόνο υδατάνθρακες, σε σύγκριση με ένα πρωινό που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
Μεθοδολογία: Στη διπλά τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη συμμετείχαν 8 υγιείς άνδρες σε δυο διαφορετικές παρεμβάσεις κατά τις οποίες κατανάλωσαν σε συνθήκες νηστείας δύο πρωινά γεύματα με διαφορετική σύσταση σε μακροθρεπτικά συστατικά, με τυχαία σειρά. Το ένα πρωινό ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες (30 γρ.) και το δεύτερο περιείχε μόνο υδατάνθρακες (80 γρ.). Πριν την κατανάλωση πρωινού και για 3 ώρες μετά, πραγματοποιήθηκαν αιμοληψίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα (0’, 30’, 60’, 90’, 120’ και 180’) ώστε να εκτιμηθούν οι συγκεντρώσεις γλυκόζης, ινσουλίνης και
IL-18 πλάσματος. Το υποκειμενικό αίσθημα της πείνας και της επιθυμίας για φαγητό, αξιολογήθηκε με υποκειμενικές κλίμακες καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος στις ίδιες χρονικές στιγμές με τις αιμοληψίες. Στο τέλος της παρέμβασης δόθηκε ένα μεσημεριανό γεύμα, ελεύθερης κατανάλωσης (ad libitum), για την αξιολόγηση της ενεργειακής πρόσληψης και του αισθήματος της πληρότητας αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν στατιστικά σημαντική αύξηση στο αίσθημα της πείνας, της επιθυμίας για φαγητό, στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης του πλάσματος με την πάροδο του χρόνου (p ≤0,001), ανεξάρτητα από το είδος του πρωινού που καταναλώθηκε (p>0,05). Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση στα επίπεδα IL-18 αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης (p=0.666), ανεξαρτήτως του πρωινού που καταναλώθηκε (p=0.959). Τέλος, δεν παρατηρήθηκε καμία στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των συνολικών θερμίδων στο ad libitum γεύμα για τα δύο είδη πρωινού (p=0,456).
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη δείχνει πως η προσθήκη πρωτεϊνών σε ένα πρωινό που περιέχει υδατάνθρακές δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, ούτε την μετέπειτα ενεργειακή κατανάλωση ή τα επίπεδα IL-18.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Πρωϊνό - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
πρωινό, όρεξη, Ιντερλευκίνη-18, μακροθρεπτικά
Περιγραφή:
72 σ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

CHRYSAFOULAPLIAKOU.pdf

1 MB