Αποτίμηση του περιεχομένου παιδικών σειρών κινουμένων σχεδίων ως προς τη σχέση τροφής και ευεξίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 20499 252 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτίμηση του περιεχομένου παιδικών σειρών κινουμένων σχεδίων ως προς τη σχέση τροφής και ευεξίας
Συγγραφέας:
Καραμπόλας, Γεώργιος - Στυλιανός Ν.
Επιβλέπων καθηγητής:
Ματάλα, Αντωνία Λήδα
Περίληψη:
Σκοπός

Σκοπός της παρούσας διπλωματικής διατριβής είναι η αποτίμηση του περιεχομένου των παιδικών σειρών κινουμένων σχεδίων αναφορικά με την τροφή και την ευεξία. Όπως κατέδειξαν και οι Klein & Shiffman το 2005, τα κινούμενα σχέδια πιθανό να δημιουργούν πρότυπα για τα παιδιά επηρεάζοντας τη διατροφή και τη σωματική τους διάπλαση. Πιο πρόσφατα, οι Ogle A et al το 2017 επιβεβαιώνουν την επίδραση των ηρώων καρτούν στις συσκευασίες τροφίμων. Σύμφωνα και με τα παραπάνω, η βιβλιογραφία δείχνει κάποια επίδραση των ηρώων κινουμένων σχεδίων στις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Αλλά έως σήμερα δεν έχει γίνει έρευνα σχετικά με το τι προβάλλουν οι ήρωες στις σειρές που πρωταγωνιστούν. Έτσι προέκυψε η ανάγκη για την πραγματοποίηση της παρούσας μελέτης.

Δείγμα

Συνολικά εξετάστηκαν 100 επεισόδια δημοφιλών παιδικών σειρών. Οι σειρές κινουμένων σχεδίων που εξετάστηκαν είναι: Lazy Town, Tom& Jerry, Tutenstein, Penguins of Madagascar, Dora the explorer, Teen Days, Jewelpet, Ben Ten, Pitchie pitchie pitch και Spongebob spuare pants. Από κάθε παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων εξετάστηκαν δέκα επεισόδια. Για το κάθε επεισόδιο συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από επτά ερωτήσεις.

Αποτελέσματα

Διαπιστώθηκε ότι οι σειρές κινουμένων σχεδίων προβάλλουν έστω και περιορισμένα, μηνύματα για αξίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα και την ευεξία. Παρατηρήθηκε ότι κάποιες σειρές είχαν περισσότερες αναφορές για τα τρόφιμα ενώ κάποιες άλλες όχι. Πιο συγκεκριμένα, το lazy town, το teen days, το pitchie pitchie pitch αλλά και ο Spongebob square pants είχαν τις περισσότερες αναφορές από τις υπόλοιπες.

Συμπεράσματα

Καταδείχθηκε ότι κυρίως οι ήρωες οι οποίοι είχαν φυσιολογικό βάρος και έντονη φυσική δραστηριότητα, αποτελούσαν με τις επιλογές τους και θετικά πρότυπα για τα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, οι υπέρβαροι ήρωες έκαναν πιο συχνά ανθυγιεινές επιλογές, ή απέδιδαν στην τροφή κακή ψυχολογική κατάσταση. Τέλος πολύ σημαντικό εύρημα αποτελεί η καταγραφή συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διατροφικές αλληλεπιδράσεις
Λοιπά Θέματα:
Παιδιά - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες
Διατροφικές συνήθειες - Παιδιά - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
επίδραση, καρτούν, κινούμενα σχέδια, διατροφή, ευεξία
Περιγραφή:
48 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiosStylianosKarampolas.pdf

3 MB