Συγκριτική διατροφική ανάλυση παραδοσιακών γλυκών από φρούτα

Μεταπτυχιακή Εργασία 20140
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική διατροφική ανάλυση παραδοσιακών γλυκών από φρούτα
Συγγραφέας:
Δημητρίου, Ευθυμία Χ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Στην εργασία αυτή αρχικά δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων με συνταγές από γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Στην συνέχεια έγινε εκτενής διατροφική ανάλυση των συνταγών αυτών και ακολούθησε η συγκριτική διατροφική ανάλυση με σκοπό να ερευνήσουμε διαφορές και ομοιότητες στα μακροθρεπτικά συστατικά τους. Οι συνταγές ήταν 47, εκ των οποίων 40 ήταν γλυκά του κουταλιού και 7 μαρμελάδες. Στα αποτελέσματα παρατηρήσαμε ότι τα γλυκά του κουταλιού ήταν πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες, από τα οποίους ήταν κυρίως η ζάχαρη, ενώ ήταν φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και νάτριο. Τα λιπαρά, παρότι σε χαμηλά επίπεδα, διέφεραν πολύ από συνταγή σε συνταγή. Επίσης παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν πολλές συνταγές με όμοιο διατροφικό προφίλ. Τα αποτελέσματα των μαρμελάδων είναι κοινά με αυτά των γλυκών του κουταλιού. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι δύο κατηγορίες γλυκών από φρούτα βρίσκονται πολύ κοντά διατροφικά με μικρές διαφορές μεταξύ τους, ενώ μπορεί να διαφέρει σημαντικά το μέγεθος μερίδας. Ο τρόπος χρήσης τους θα καθορίσει και την πρόσληψη σε μακροθρεπτικά συστατικά από τα προϊόντα αυτά.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Τιμές τροφίμων, διατροφικές μελέτες, συστατικά
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή - Αξιολόγηση
Τροφή - Θερμίδες
Μακροθρεπτικά συστατικά
Τροφή - Ανάλυση
Λέξεις-κλειδιά:
παραδοσιακά, γλυκά, φρούτα, διατροφική αξία,σύγκριση
Περιγραφή:
91 σ. : εικ., πίν., διαγρ., σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DIMITRIOY_PMSEDD_18.pdf

1 MB