Διερεύνηση απόψεων και στάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις παρεμβάσεις διατροφικής αγωγής στο σχολείο

Μεταπτυχιακή Εργασία 9543 562 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση απόψεων και στάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις παρεμβάσεις διατροφικής αγωγής στο σχολείο
Συγγραφέας:
Μήνου, Χρυσούλα
Περίληψη:
Το σχολείο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ιδανικό περιβάλλον για την Προαγωγή της Υγείας των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με έναν πολυσύνθετο ρόλο που δεν περιορίζεται στην μετάδοση γνώσεων, αλλά περιλαμβάνει τη λειτουργία τους ως φορείς στάσεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία.
Η παρούσα έρευνα υλοποιήθηκε με σκοπό να διερευνηθούν οι απόψεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις παρεμβάσεις Διατροφικής Αγωγής στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η έρευνα διεξήχθη κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012, σε δείγμα 270 εκπαιδευτικών δημόσιων σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι το 38,1% του δείγματος είχαν κάποια επιμόρφωση σε θέματα διατροφής, γεγονός που δείχνει την έλλειψη κατάρτισης των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, το 36,3% ήταν καπνιστές και το 37,8% δήλωσε ότι δεν επιλέγει υγιεινά τρόφιμα στο σχολείο τα οποία να αποτελούν παράδειγμα για τους μαθητές και επομένως διαπιστώθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος του δείγματος δεν έχει τις επιθυμητές συμπεριφορές και συνήθειες ώστε να αποτελέσει μοντέλο μίμησης των μαθητών. Σε σχέση με την ενασχόληση τους με παρεμβάσεις Διατροφικής Αγωγής η συντριπτική πλειοψηφία (84,8%) δήλωσε ότι δεν είχε υλοποιήσει ή συμμετάσχει σε παρέμβαση. Επίσης, βρέθηκε μια συσχέτιση της ηλικίας των εκπαιδευτικών με τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την υλοποίηση παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα προέκυψε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν περισσότερο παχύσαρκοι, ενώ οι νεότεροι είχαν υλοποιήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό παρεμβάσεις. Συσχέτιση βρέθηκε ακόμη μεταξύ της επιμόρφωσης σε θέματα διατροφής των εκπαιδευτικών και την υλοποίηση παρέμβασης και όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπαιδευτικοί με περισσότερες γνώσεις διατροφής παρουσίασαν πιο έντονη ενασχόληση με τη Διατροφική Αγωγή. Όσον αφορά στην εκτίμηση της Εικόνας Σώματος των εκπαιδευτικών, τα σκορ των εκπαιδευτικών έδειξαν πως η εκτίμηση και η στάση των τους ως προς τη φυσική κατάσταση και την υγεία ήταν καλή, ενώ δεν παρουσιάστηκε καμία σχέση εξάρτησης με το φύλο, ενώ παρουσιάστηκε συσχέτιση με τις απόψεις των εκπαιδευτικών για την επίδραση των παρεμβάσεων Διατροφικής Αγωγής στους μαθητές.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εικόνα των εκπαιδευτικών καθώς και ορισμένες συμπεριφορές υγείας μπορούν να αποτελέσουν προγνωστικούς δείκτες για την ενασχόληση τους με παρεμβάσεις Διατροφικής Αγωγής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-07-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Αγωγή υγείας
Προαγωγή υγείας
Εικόνα σώματος
Διατροφικές συνήθειες - Έφηβοι
Περιγραφή:
154 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, minou_xrisoula.pdf