Λειτουργικές και συμβολικές διαστάσεις της τροφής στην Κυπριακή παραδοσιακή διατροφή

Μεταπτυχιακή Εργασία 8843 741 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Λειτουργικές και συμβολικές διαστάσεις της τροφής στην Κυπριακή παραδοσιακή διατροφή
Συγγραφέας:
Δημητρίου, Δήμητρα
Περίληψη:
Στόχος: Η Κύπρος νησί της Μεσόγειου, ανέπτυξε τη δική της πολιτισμική ταυτότητα Οι λαογράφοι στη προσπάθεια διάσωσης του πολιτιστικού και πολιτισμικού χαρακτήρα του νησιού κατέγραψαν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Ωστόσο οι καταγραφές τους δεν έχουν σαν κύριο άξονα τη διατροφή και τα παραδοσιακά τρόφιμα. Στόχος της μελέτης είναι η συλλογή, οργάνωση και η ψηφιοποίηση των υφιστάμενων βιβλιογραφικών πηγών που αναδεικνύουν το λειτουργικό και συμβολικό ρόλο των παραδοσιακών κυπριακών τροφίμων και εδεσμάτων.
Μεθοδολογία: Για την εύρεση υλικού ανατρέξαμε σε κρατικές βιβλιοθήκες, σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και στο Αρχείο του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Κύπρου. Παράλληλα σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε ιστόποπος για την ψηφιοποίηση των πληροφοριών που συλλέχθηκαν.
Αποτελέσματα: Προέκυψαν πληροφορίες που αφορούσαν ποικιλία τροφίμων και κατηγοριοποιήθηκαν στις κύριες ομάδες τροφίμων. Όλες οι πληροφορίες αποδελτιώθηκαν και καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του «Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής», στον ιστότοπο http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/home.
Συμπεράσματα-Συζήτηση: Το σημαντικότερο τρόφιμο στην παραδοσιακή Κύπρο ήταν το σιτάρι και τα παράγωγα του. Με τα γάλα οι Κύπριοι παρασκεύαζαν το παραδοσιακό χαλούμι. Το χοιρινό κρέας μεταποιούταν σε σοιρομέρι, ποσυρτή και λουκάνικα, και διατηρείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μίλλα ήταν η λιπαρή ύλη του φτωχού, ενώ το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτο με φειδώ. Τα όσπρια καταναλώνονταν συχνά από τις αγροτικές οικογένειες αφού ήταν τρόφιμο φθηνό. Οι Κύπριοι εκμεταλλεύονταν τους καρπούς της χαρουπιάς παρασκευάζοντας χαρουπόμελο που χρησιμοποιείτο ως γλυκαντική ύλη, ενώ με τις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού παρασκεύαζαν το τοπικό, γλυκό οίνο κουμανταρία. Τα άγρια χόρτα διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξύδι. Η κατανάλωση των τροφίμων και η διαχείριση των πρώτων υλών ήταν ανάλογη της διαθεσιμότητας που εμπεριέχει η γεωγραφική διαφοροποίηση του τόπου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2011-08-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Διατροφικές συνήθειες - Κύπρος
Food habits - Cyprus
Τροφή - Κύπρος
Food - Cyprus
Περιγραφή:
86 σ., εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, dimitriou_dimitra.pdf