Οξεία επίδραση του κόκκινου κρασιού, με ή χωρίς αλκοόλ, στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου, ασθενών με στεφανιαία νόσο

Μεταπτυχιακή Εργασία 2917
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οξεία επίδραση του κόκκινου κρασιού, με ή χωρίς αλκοόλ, στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου, ασθενών με στεφανιαία νόσο
Συγγραφέας:
Καράτζη, Καλλιόπη Ζαφειρένια
Επιβλέπων καθηγητής:
Ζαμπέλας, Αντώνιος
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της οξείας επίδρασης του κόκκινου κρασιού και των επιμέρους συστατικών του (αλκοόλ, αντιοξειδωτικές ουσίες), στη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου, ασθενών οι οποίοι έχουν εκδηλώσει στεφανιαία νόσο. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 20-30 χρόνια έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών μελετών που συσχετίζει τη χρόνια κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, είναι πολύ λίγες οι έρευνες που ασχολούνται με την οξεία δράση του κρασιού και των συστατικών του. Επίσης, είναι ελάχιστες οι έρευνες που μελετούν την οξεία επίδραση του κρασιού στη λειτουργία του ενδοθηλίου, το οποίο σήμερα θεωρείται ότι παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση και εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου.
Στη μελέτη θα χρησιμοποιηθούν 15 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι σε δύο διαφορετικές εργαστηριακές ημέρες θα καταναλώσουν 250ml κόκκινου κρασιού ή 250ml κρασιού από το οποίο έχει αφαιρεθεί το αλκοόλ. Με τις κατάλληλες εξετάσεις και αιμοληψίες θα γίνουν μετρήσεις στο αίμα και στο ενδοθήλιό τους τόσο πριν την πόση του κρασιού όσο και 30, 60 και 90 λεπτά μετά από αυτή.
Από τα αποτελέσματα αναμένεται να προκύψουν συμπεράσματα για την οξεία δράση του κρασιού και των συστατικών του σε διάφορους παράγοντες του αίματος (λιπίδια, παράγοντες πήξης, παράγοντες του ενδοθηλίου) και στη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επίσης, μπορεί να γίνει σύγκριση της οξείας με τη χρόνια δράση του κρασιού και των συστατικών του, ενώ ταυτόχρονα είναι δυνατό να προκύψουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με το αν η ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού οφείλεται στο αλκοόλ που περιέχει ή στα υπόλοιπα συστατικά του.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2003
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Διατροφικές αλληλεπιδράσεις
Λοιπά Θέματα:
Αντιοξειδωτικά
Αλκοόλ - Υγιεινολογικές απόψεις
Οίνος - Θεραπευτικές ιδιότητες
Ενδοθήλιο
Ασθένειες της στεφανιαίας
Περιγραφή:
65 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, karatzh.pdf