Γυναίκες σκηνοθέτιδες κινηματογράφου στην Ελλάδα: η δράση τους στην περίοδο από την μεταπολίτευση έως το τέλος του 20ου αιώνα

Μεταπτυχιακή Εργασία 28764 40 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Γυναίκες σκηνοθέτιδες κινηματογράφου στην Ελλάδα: η δράση τους στην περίοδο από την μεταπολίτευση έως το τέλος του 20ου αιώνα
Συγγραφέας:
Ψωμαδέλλη, Χρυσούλα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Θεοδωροπούλου, Ελένη
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση και παρουσίαση του έργου όλων των Ελληνίδων σκηνοθέτιδων ταινιών μεγάλου μήκους από την περίοδο της μεταπολίτευσης έως το τέλος του 20ού αιώνα. Η σημαντικότητα της εξέτασης του εν λόγω θέματος αναδείχθηκε λόγω της έλλειψης επαρκούς βιβλιογραφικής κάλυψης.
Ο τρόπος διεξαγωγής των συμπερασμάτων ήταν μέσω συνεντεύξεων. Ερευνήθηκαν οι ανησυχίες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες σκηνοθέτιδες, καθιστώντας τις ταυτόχρονα κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία των σεναρίων τους. Επιπλέον, η έρευνα επικεντρώνεται στην κατανόηση των προβλημάτων που προκύπτουν σχετικά με τη χρηματοδότηση των ταινιών που δημιουργούνται από γυναίκες σκηνοθέτιδες κατά την περίοδο που εξετάζεται, καθώς και την εξέλιξή τους μέχρι την παρούσα στιγμή. Αναζητήθηκε η θέση της γυναίκας σκηνοθέτιδας κινηματογράφου τόσο στην παγκόσμια πραγματικότητα όσο και στην ελληνική, και πώς αυτή έχει υποστεί αλλαγές από το τέλος του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα. Μελετήθηκαν σημαντικά στοιχεία, όπως η δυνατότητα πραγματοποίησης μιας ταινίας με δεδομένο το φύλο του/της σκηνοθέτη/-ίδας και η ισότητα των φύλων στον χώρο του κινηματογράφου.
Η συμπερασματική ανάλυση υποστηρίζει την άποψη ότι οι γυναίκες σκηνοθέτιδες έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κινηματογράφου από τα πρώτα του βήματα έως σήμερα. Το ανδροκρατούμενο όμως επάγγελμα του/της σκηνοθέτη/-τριας δεν τους έχει επιτρέψει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων να καταξιωθούν στο χώρο, όπως τους αξίζει.
Ο αυξανόμενος αριθμός ταινιών που δημιουργούνται από γυναίκες, καθώς και οι διακρίσεις και τα βραβεία που πλέον αποκτούν, αναδεικνύουν τη σημαντική αναγνώριση της συμβολής τους στον κινηματογραφικό χώρο. Επιπλέον, η ανάγκη για ισότητα στον κινηματογραφικό τομέα οδήγησε στη συσπείρωση των γυναικών σε ομάδες κοινής δράσης, καθώς η ομαδική διεκδίκηση παγκοσμίως αποτελεί το κλειδί για την προαγωγή της ισότητας και τη διασφάλιση της παρουσίας τους στον χώρο.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πολιτισμός και πολιτισμικές διαδικασίες (κοινωνική αλλαγή, δομισμός, διάχυση)
Λοιπά Θέματα:
Κινηματογράφος - Ελλάδα
Γυναίκες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Γυναίκα και κινηματογράφος, Ισότητα, Κινηματογράφος, Μεταπολίτευση, Ιστορία Κινηματογράφου
Περιγραφή:
121 σ.,εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

CHRYSOULAPSOMADELLI.pdf

1 MB