Η επίδραση μίας δόσης συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού σε επαναλαμβανόμενη μέγιστη προσπάθεια σε καλά προπονημένους άνδρες κολυμβητές

Μεταπτυχιακή Εργασία 27222 110 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση μίας δόσης συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού σε επαναλαμβανόμενη μέγιστη προσπάθεια σε καλά προπονημένους άνδρες κολυμβητές
Συγγραφέας:
Βάλλας, Γεώργιος, Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αρναούτης, Ιωάννης
Περίληψη:
Σκοπός: Ο χυμός παντζαριού έχει χρησιμοποιηθεί ως εργογόνο συμπλήρωμα διατροφής σε πολλά αθλήματα. Ωστόσο, λείπουν οι μελέτες πεδίου στο άθλημα της κολύμβησης με υψηλού επιπέδου αθλητές. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της πιθανής επίδρασης της οξείας κατανάλωσης συμπυκνωμένου χυμού παντζαριών σε δείκτες απόδοσης, μετά από επαναλαμβανόμενη μέγιστη προσπάθεια 200 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης σε υψηλού επιπέδου κολυμβητές.
Υλικό & μέθοδοι: 12 κολυμβητές με διακρίσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Πρωταθλήματα συμμετείχαν στη μελέτη (ηλικία: 20±2 ετών, % λίπους: 7.1±2.5, έτη προπόνησης: 15±2, ατομικό καλύτερο χρόνο στα 200μ: 115,7±3.4 δευτερόλεπτα) με τυχαιοποιημένη και αντισταθμιστική σειρά. Η μελέτη ήταν μία διπλά τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη στην οποία χορηγήθηκαν 140 ml συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού (Beet it Sport®) ή ένα προσαρμοσμένο εικονικό φάρμακο με παρόμοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με το χυμό παντζαριού (εικονικό σκεύασμα, PL) δύο ώρες πριν από την πρώτη δοκιμή ελεύθερης κολύμβησης 200 μέτρων. Μετά από 60 λεπτά παθητικής αποθεραπείας, ακολούθησε δεύτερη Χρονομετρημένη Δοκιμασία (ΤΤ) στα 200μ ελεύθερο. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος κατά την άφιξη των αθλητών και μετά το τέλος κάθε 200m ελεύθερου TT. Μετρήθηκε ο χρόνος ολοκλήρωσης των 200m και αξιολογήθηκαν οι συγκεντρώσεις του γαλακτικού πριν και μετά από κάθε 200m, καθώς και ο Δείκτης Αντιλαμβανόμενης Κόπωσης (Κλίμακα Borg) για τα ίδια χρονικά σημεία.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση δοκιμής t για παρατηρήσεις κατά ζεύγη δεν ανέδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης μεταξύ του πρώτου [116.7±3.0 (PL) Vs 117.2±3.1 sec (Beet it), p=0.19] και του δεύτερου 200m freestyle TT [117.8±2.6 (PL) Vs 117.8±3.3 sec (Beet it), p=0.98] και στις δύο συνθήκες. Δεν παρατηρήθηκε επίσης στατιστικά σημαντική διαφορά για τη διαφορά μεταξύ των δύο 200m (1,1±1,5 Vs 0,5±1,3 sec) στην κατάσταση του εικονικού φαρμάκου και του χυμού παντζαριού αντίστοιχα (p=0,40). Δεν παρατηρήθηκαν τέλος στατιστικά σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις γαλακτικού αίματος καθώς και στις τιμές της κλίμακας Borg μεταξύ των δύο 200m και στις δύο συνθήκες (p>0,05).
Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, φαίνεται ότι η οξεία κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού δεν ενισχύει την αθλητική απόδοση των υψηλού επιπέδου κολυμβητών που εκτελούν δύο μέγιστες δοκιμασίες 200 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης εντός της ίδιας αγωνιστικής ημέρας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Κολύμβηση - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Μονοξείδιο του Αζώτου, εργογονο διατροφικο συμπλήρωμα, Κολύμβηση, Παντζαροχυμός, απόδοση
Περιγραφή:
68 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

GeorgiosVallas.pdf

1 MB