Κατανάλωση πρωινού γεύματος και σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία

Μεταπτυχιακή Εργασία 27156 103 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατανάλωση πρωινού γεύματος και σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία
Συγγραφέας:
Καλογηράτου, Δέσποινα, Σπυρίδων
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή Πληθώρα μελετών παρατήρησης αναδεικνύει ότι η παράλειψη πρωινού γεύματος συσχετίζεται με αύξηση του κινδύνου υπερβαρότητας/παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ωστόσο, περιορισμένα είναι τα βιβλιογραφικά στοιχεία που εξερευνούν την κατανάλωση ορισμένων ομάδων τροφίμων στο πρωινό γεύμα σε σχέση με το σωματικό βάρος των παιδιών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της συσχέτισης ανάμεσα στην συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος, στην συχνότητα κατανάλωσης ορισμένων ομάδων τροφίμων στο πρωινό γεύμα και στον κίνδυνο υπερβαρότητας/παχυσαρκίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Μεθοδολογία Το δείγμα αποτελείται από 12.045 παιδιά με μέσο όρο ηλικίας 8.2 έτη από 6 Ευρωπαϊκές χώρες τα οποία συμμετείχαν στην μελέτη Feel4Diabetes. Μέσω τυποποιημένων διαδικασιών και σταθμισμένων ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις ύψους, σωματικού βάρους και η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών κατανάλωσης πρωινού γεύματος, αντίστοιχα. Οι συσχετίσεις ελέγχθηκαν για τους συγχυτικούς παράγοντες: φύλο, κατάσταση εισοδήματος και ΔΜΣ, ηλικία, απασχόληση και μορφωτικό επίπεδο γονέων.

Αποτελέσματα Βρέθηκε υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων και δημητριακών ή προϊόντων δημητριακών στο πρωινό γεύμα. Για κάθε αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού γεύματος κατά μία ημέρα ο κίνδυνος υπερβαρότητας/παχυσαρκίας μειώνεται κατά 11%, με τον κίνδυνο αυτόν να διατηρείται μειωμένο (6%) ακόμη και μετά από τον έλεγχο συγχυτικών παραγόντων. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο υπερβαρότητας/παχυσαρκίας κατά 68%, με τον κίνδυνο αυτόν να διατηρείται μειωμένο (32%) ακόμη και μετά από τον έλεγχο των συγχυτικών παραγόντων. Αντίθετα, η εξέταση της σχέσης ανάμεσα στην συχνότητα κατανάλωσης ορισμένων ομάδων τροφίμων στο πρωινό γεύμα και στον κίνδυνο υπερβαρότητας/παχυσαρκίας δεν οδήγησε σε ξεκάθαρα συμπεράσματα.

Συμπέρασμα Η παρούσα εργασία παρέχει δεδομένα που υποστηρίζουν την κατανάλωση του πρωινού γεύματος ως πιθανό «δείκτη» συμπεριφορών του τρόπου ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, ο μηχανισμός με τον οποίο η κατανάλωση πρωινού γεύματος μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους δεν είναι ξεκάθαρος.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Σωματικό βάρος - Παιδιά
Παχυσαρκία στα παιδιά
Λέξεις-κλειδιά:
παιδική ηλικία, παχυσαρκία, πρωινό γεύμα ,ποιότητα πρωινού γεύματος
Περιγραφή:
72 σ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DESPOINAKALOGIRATOU.pdf

46 MB