Ο ρόλος κυτταροκινών που σχετίζονται με την όρεξη στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας

Μεταπτυχιακή Εργασία 26628 201 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος κυτταροκινών που σχετίζονται με την όρεξη στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
Συγγραφέας:
Σκαρμαλιωράκης, Ιωάννης, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο Αναπτυξιακός Παράγοντας των Ινοβλαστών 21 (Fibroblast Growth Factor 21, FGF-21), η Λεπτίνη, η Γκρελίνη, η Ιντερλευκίνη-18 και ο GLP-1 αποτελούν κυτταροκίνες της όρεξης που ρυθμίζουν διάφορες βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και του ισοζυγίου ενέργειας μέσω των ορεξιογόνων ή ανορεξιογόνων δράσεών τους. Η επιστημονική βιβλιογραφία έχει ελάχιστες μελέτες οι οποίες να διερευνούν την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στα επίπεδα των ορμονών αυτών στους ανθρώπους.

Στόχος: Στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να διερευνήσει σε προκαταρκτικό στάδιο τον ρόλο του κυταροκινών που σχετίζονται με την όρεξη στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Στην παρούσα μελέτη θα διερευνηθεί ο ρόλος του FGF-21, του GLP-1, της Λεπτινης, Της Γκρελίνης και της Ιντερλευκίνης 18 στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε μια συγχρονική μελέτη μεσήλικων αντρών και γυναικών, σε ένα ευρύ φάσμα Δείκτη Μάζας Σώματος (25-35).

Μεθοδολογία: Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν τον FGF-21,την IL-18, την λεπτίνη, την γκρελίνη και ινσουλίνης νηστείας τα οποία υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας την Ενζυμικά συνδεδεμένη ανοσοπροσροφυτική δοκιμή (μεθοδος ELISA), το λιπιδαιμικό προφίλ και την γλυκόζη νυστείας που υπολογίστηκαν με βιοχημικές μεθόδους, και την εκτίμηση της φυσικής δραστηριότητας χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο IPAQ.

Αποτελέσματα: Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο IPAQ και πιο συγκεκριμένα για τον πλυθησμό έχουμε πως:Metmin_vigorous = 938,76 (+/-1495,05),Metmin_moderate=688,84 (+/- 1208,41),Metmin_walking=983,97 +/- 1120,67) και Metmin_total=2611,58 (+/- 2848,25). Τα επίπεδα ινσουλίνης, γκρελίνης,λεπτίνης, FGF-21 και IL-18 δεν έδειξαν καμία σημαντική διαφοροποίηση σε διαφορετικά επίπεδα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας

Συμπέρασμα: Καμία ορμόνη δεν συσχετίστηκε σημαντικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Όρεξη
Λέξεις-κλειδιά:
ορμόνες όρεξης, κυτταροκίνες, φυσική δραστηριότητα
Περιγραφή:
106 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNISSKARMALIORAKIS.pdf

1 MB