Αισθητήριοι τρόποι μάθησης και συναισθηματική νοημοσύνη στην εφηβεία

Μεταπτυχιακή Εργασία 26412 251 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αισθητήριοι τρόποι μάθησης και συναισθηματική νοημοσύνη στην εφηβεία
Συγγραφέας:
Λυμπέρη, Ιωάννα, Χρήστος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κουτρούμπα, Κωνσταντίνα
Περίληψη:
Η παρούσα ερευνητική μελέτη έχει ως θέμα τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στους αισθητήριους τρόπους μάθησης και τη συναισθηματική νοημοσύνη στην εφηβική ηλικία. Πρόκειται για μια ποσοτική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε εφήβους/ες (Ν=97), ηλικίας 13 έως 19 ετών, το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο των αισθητήριων τρόπων μάθησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι δυο αυτές έννοιες προσεγγίζονται από τη σκοπιά της εφηβείας και αναπτύσσονται οι διαφορετικοί εννοιολογικοί προσδιορισμοί για τα υπάρχοντα μοντέλα των αισθητήριων τρόπων μάθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης.
Στο δεύτερο μέρος αναλύονται τα στάδια της έρευνας, με την περιγραφή της μεθοδολογίας, των ερευνητικών εργαλείων, καθώς και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων, το ερωτηματολόγιο ΔΙ.ΑΙ.ΤΡΟ.Μ. (Ζενάκου, 2013) για τους αισθητήριους τρόπους μάθησης και την κλίμακα συναισθηματικής νοημοσύνης για εφήβους TEIQue-ASF (Petrides, Sangareau, Furnham & Frederickson, 2006). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κυρίαρχος μαθησιακός τύπος του δείγματος ήταν ο οπτικός (Ν=48) έναντι του ακουστικού (Ν=34) και του κιναισθητικού τύπου (Ν=15). Οι συμμετέχοντες/ουσες βρέθηκαν να έχουν μέσο και υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης σε ποσοστό 46,4% (Μέσο) και 53,6% (Υψηλό) αντίστοιχα. Επιπλέον, εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο υπό μελέτη μεταβλητές. Συγκεκριμένα ο οπτικός τρόπος μάθησης βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0,038) στο μέσο όρο της συναισθηματικής νοημοσύνης σε σχέση με τον ακουστικό τύπο. Επίσης εντοπίστηκε επίδραση του φύλου στην κλίμακα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, με τα αγόρια να σημειώνουν στατιστικά σημαντικό υψηλότερο μέσο όρο στον παράγοντα της Ευεξίας (p=,031)
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Εκπαιδευτική ψυχολογία
Λοιπά Θέματα:
Ενσυναίσθηση στην εφηβεία
Λέξεις-κλειδιά:
συναισθηματική νοημοσύνη, αισθητήριοι τρόποι μάθησης,εφηβεία
Περιγραφή:
96 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNALYMPERI_.pdf

1 MB