Εκτελεστικές λειτουργίες παιδιών, εκτελεστικές λειτουργίες μητέρας και αντιλήψεις για τη τυπολογία της μητέρα

Μεταπτυχιακή Εργασία 26406 106 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτελεστικές λειτουργίες παιδιών, εκτελεστικές λειτουργίες μητέρας και αντιλήψεις για τη τυπολογία της μητέρα
Συγγραφέας:
Παντινάκη, Σταυρούλα, Χαράλαμπος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αντωνοπούλου, Αικατερίνη
Περίληψη:
Eισαγωγή: Οι μελέτες ως τώρα δείχνουν ότι οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι καθοριστικές στη διαδικασία μάθησης και απαραίτητες για την απόκτηση της γνώσης αλλά και για τη διατήρηση ικανοποιητικών αλληλεπιδράσεων. Η οικογένεια και κυρίως η γονική τυπολογία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη των εκτελεστικών λειτουργιών στα παιδιά. Πολλοί λίγες έρευνες ωστόσο έχουν εξετάσει το βαθμό στον οποίο συνδέονται οι εκτελεστικές λειτουργίες των γονέων, οι εκτελεστικές λειτουργίες των παιδιών και η γονική τυπολογία. Στη παρούσα μελέτη διερευνάται ο ρόλος της μητρικής τυπολογίας και των εκτελεστικών λειτουργιών της μητέρας στις εκτελεστικές λειτουργίες των παιδιών .
Μέθοδος: 72 παιδιά ηλικίας Μ.Ο ηλικίας τα 11.7 έτη (47.2 % αγόρια) με τις μητέρες τους, συμμετείχαν στη παρούσα μελέτη εθελοντικά. Στη παρούσα έρευνα εξετάζονται οι εκτελεστικές λειτουργίες της μητέρας και των παιδιών με τις νευροψυχολογική δοκιμασία Οπτικό-νοητικής Ιχνηλάτησης, τη δοκιμασία παρεμβολής Χρώματος Λέξης Stroop και Οπισθόδρομη Μνήμη Ψηφίων. Επιπλέον εξετάζονται οι αντιλήψεις των μαθητών για τη μητρική τυπολογία.
Αποτελέσματα: Βρέθηκαν θετικές συσχετίσεις ανάμεσα στις εκτελεστικές λειτουργίες της μητέρας, στις εκτελεστικές λειτουργίες των παιδιών και στις αντιλήψεων των παιδιών για την υποστηρικτική και αυστηρή μητρική τυπολογία. Οι αναλύσεις παλινδρόμησης έδειξαν ότι η γνωστική εναλλαγή της μητέρας προβλέπει τη γνωστική εναλλαγή των παιδιών. Επιπρόσθετα, οι ικανότητες γνωστικής εναλλαγής και γνωστικής αναστολής της μητέρας καθώς και η υποστηρικτική και αυστηρή διαπαιδαγώγηση βρέθηκε να προβλέπουν τη γνωστική αναστολή των παιδιών. Η ικανότητα ενεργού μνήμης των παιδιών δεν προβλέπεται από καμία μεταβλητή.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν διαφορετικές επιρροές για κάθε μια από τις τρείς διαστάσεις των εκτελεστικών λειτουργιών. Επιπλέον, η παρούσα μελέτη παρέχει ενδείξεις για τη σημαντικότητα των εκτελεστικών λειτουργιών της μητέρας και τη τυπολογία της μητέρας στην ανάπτυξη των εκτελεστικών λειτουργιών των παιδιών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ψυχολογία
Λοιπά Θέματα:
Γονείς και παιδιά - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
γονικές πρακτικές, γονική τυπολογία, εκτελεστικές λειτουργίες γονέων, εκτελεστικές λειτουργίες παιδιών
Περιγραφή:
74 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

STAVROULAPANTINAKI_.pdf

1 MB