Σχεδίαση και κατασκευή ευφυούς πληροφοριακού συστήματος εκτίμησης κινδύνου και υποστήριξης κλινικής απόφασης για την εξατομικευμένη διαχείριση ασθενών σε ΜΕΘ με σηπτικό σοκ

Πτυχιακή Εργασία 26180 352 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδίαση και κατασκευή ευφυούς πληροφοριακού συστήματος εκτίμησης κινδύνου και υποστήριξης κλινικής απόφασης για την εξατομικευμένη διαχείριση ασθενών σε ΜΕΘ με σηπτικό σοκ
Συγγραφέας:
Μαυρομματάκης, Ιωάννης, Εμμανουήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Δημητρακόπουλος, Γεώργιος
Περίληψη:
Στην εποχή μας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο όγκος των διαθέσιμων δεδομένων επεκτείνουν δραματικά τις δυνατότητες του ιατροφαρμακευτικού κλάδου και ενισχύουν την αντιμετώπιση των νοσημάτων εξασφαλίζοντας, έτσι, την αύξηση του προσδοκίμου επιβίωσης. Παράλληλα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου οι ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ο φόρτος εργασίας εξακολουθεί να επιβαρύνει ιατρούς και νοσηλευτές και τα δεδομένα των ασθενών χρειάζονται ταχεία επεξεργασία για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
Εντούτοις, ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την επέκταση του ορίου ζωής και τις συνθήκες στις ΜΕΘ είναι τα σύνδρομα που σχετίζονται με τη σήψη. Η σήψη (μια απειλητική για την υγεία κατάσταση), παρά την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής, συνεχίζει να απασχολεί την ανθρωπότητα, αφού συνιστά τη 10η αιτία θανάτου παγκοσμίως με 700.000 θανάτους το χρόνο. Η σήψη τα τελευταία χρόνια αποτελεί συχνότερο φαινόμενο και ορισμένοι παράγοντες που επιδρούν σε αυτό είναι η γήρανση του πληθυσμού, η εξασφάλιση της επιβίωσης ασθενών με πολλαπλά χρόνια νοσήματα, οι χημειοθεραπείες και η επεμβατική ιατρική.
Μια λύση στο χώρο της ιατρικής που γνωρίζει αυξημένο ενδιαφέρον, είναι η χρήση συστημάτων υποστήριξης κλινικής απόφασης (CCMS), τα οποία παρέχουν ακριβέστερες προγνώσεις και μπορούν να επιβλέπουν την κατάσταση των ασθενών.
Αντικείμενο, λοιπόν, της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός μικρής έκτασης και πλήρους στοίβας (full stack) πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης κλινικής απόφασης, το οποίο θα διαχειρίζεται τα δεδομένα ασθενών που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ με σήψη και με βάση αυτά, θα εξάγει συμπεράσματα για την πιθανότητα θνησιμότητας και θα προβάλει το επίπεδο ανάγκης χρήσης αγγειοσυσταλτικών (vasopressors) για την αντιμετώπιση της σήψης μέσω ενός εκπαιδευμένου νευρωνικού δικτύου.
Στην παρούσα αναφορά, αφού γίνονται σαφείς οι λόγοι ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος, παραθέτονται οι παραδοχές και η σχεδίαση των λειτουργιών σε μορφή σεναρίων χρήσης, αναλύονται οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, επεξηγείται ο κώδικας που αναπτύχθηκε, ενώ δεν παραλείπονται και οι δυσκολίες που προέκυψαν.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Ιατρική - πληροφορική
Πληροφοριακά συστήματα
Πληροφορική της υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μηχανική Μάθηση, Διαχείριση Γνώσης, ΜΕΘ,Ιατρικά Δεδομένα,Υποστήριξη Κλινικής Απόφασης
Περιγραφή:
63 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19428 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0

IoannisMavrommatakis.pdf

1 MB