Μελέτη της επίδρασης υπο-προϊόντων οινοποίησης στην λειτουργία των αιμοπεταλίων

Μεταπτυχιακή Εργασία 25952 219 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης υπο-προϊόντων οινοποίησης στην λειτουργία των αιμοπεταλίων
Συγγραφέας:
Φρούσιου, Ολυμπία, Aναστάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Φραγκοπούλου, Ελισάβετ
Περίληψη:
Η συσσώρευση των αιμοπεταλίων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροθρόμβωση. Το κρασί περιέχει πληθώρα μικρο-συστατικών κατάλληλης ποιότητας και ποσότητας, με καρδιο-προστατευτική δράση. Παρόλα αυτά η κατανάλωση του κρασιού δεν μπορεί να γίνει σε υπέρμετρο βαθμό λόγω της ύπαρξης της αιθανόλης που έχει και επιβλαβή για τον οργανισμό δράση. Εναλλακτικά, τα υπο-προϊόντα οινοποίησης αποτελούν πηγή μικρο-συστατικών παρόμοιων με αυτά που απαντώνται στο κρασί και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον εμπλουτισμό τροφίμων.
Σκοπός της παρούσας Μεταπτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη της επίδρασης αιθανολικών εκχυλισμάτων στωμύλων και πρότυπων φαινολικών ενώσεων στην έκφραση της P – σελεκτίνης στα αιμοπετάλια έναντι συσσωρευτικών παραγόντων .
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη αυτή ήταν υδατοαιθανολικά εκχύλισματα από ερυθρές ποικιλίες (Ξινόμαυρο , Syrah , CabernetFranc, CabernetSauvignon) και από λευκές ποικιλίες (Σεμιγιόν, Μαλαγουζιά , Ασύρτικο , Αθήρι). Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν πρότυπα φαινολικών ενώσεων (Κατεχίνη, Επικατεχίνη, Κερκετίνη, Ρεσβερατρόλη) λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης τους στα παραπάνω εκχυλίσματα. Απομονώθηκε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) και εξετάστηκε η ικανότητά τους, τόσο των εκχυλισμάτων όσο και των πρότυπων φαινολικών ενώσεων, να αναστέλλουν invitroτην έκφραση της P-σελεκτίνης στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων έναντι των συσσωρευτικών παραγόντων PAF, ADP, TRAP και κολλαγόνου με χρήση κυτταρομετρίας ροής.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συσσωρευτικός παράγοντας TRAP επάγει, σε μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των άλλων συσσωρευτικών παραγόντων, την έκφραση της P – σελεκτίνης. Όσον αφορά τις πρότυπες φαινολικές ενώσεις φάνηκε ότι η κερκετίνη και η ρεσβερατρόλη είναι πιο δραστικές και δοσο-εξαρτώμενα αναστέλλουν την επαγόμενηαπόTRAPέκφρασης της P – σελεκτίνης στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων. Το εκχύλισμα των υποπροϊόντων κόκκινων (EtR) στελεχών σταφυλιών φάνηκε να είναι πιο δραστικό σε σχέση με το των υποπροϊόντων λευκών (EtW)στελεχών σταφυλιών στην αναστολή της απαγόμενης από TRAP έκφρασης της P – σελεκτίνης.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι τόσο επιμέρους φαινολικές ενώσεις όσο και τα υδατοαιθανολικά εκχύλισματα από υποπροϊόντα ερυθρών και λευκών ποικιλιών σταφυλιού είναι ικανά να επηρεάσουν την έκφραση της Ρ-σελεκτίνης στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (PAF)
Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
παράγοντες συσσώρευσης αιμοπεταλίων, αιμοπετάλια, φαινολικές ενώσεις
Περιγραφή:
93 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

OLYMPIAFROUSIOU.pdf

2 MB