Ανθρώπινο δυναμικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Μεταπτυχιακή Εργασία 25894 172 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανθρώπινο δυναμικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Συγγραφέας:
Μουργκάση, Βασιλική
Επιβλέπων καθηγητής:
Κομισόπουλος, Φαίδων
Περίληψη:
Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, καθώς αποτελεί την κινητήρια δύναμή της. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλήθος σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι οι διάφορες ανταγωνιστικές πιέσεις, οικονομική αστάθεια που οδηγούν σε συνεχόμενες αλλαγές, ευκαιρίες και προκλήσεις. Ο ανταγωνισμός ώθησε τις επιχειρήσεις στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στο κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και στην εξειδίκευσή του, στοχεύοντας στο κέρδος και στην επιτυχία της επιχείρησης.
Έτσι λοιπόν, στόχος της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων δεν είναι μόνο η απλή επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων, αλλά η απόκτηση και διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Επίσης η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στοχεύει στη διευκόλυνση της επικοινωνίας, στην ενίσχυση της αφοσίωσης καθώς επίσης και στο ομαδικό πνεύμα των εργαζομένων μέσω της πρόσληψης, επιλογής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και αξιολόγησή τους.
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ανθρώπινο δυναμικό και πώς μπορεί αυτό να συντελέσει στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Γίνεται μια λεπτομερής αναφορά, μέσα από διάφορες πηγές και μελέτες για τη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, για τις λειτουργίες της, τον στόχο της καθώς επίσης και το ρόλο της. Επιπλέον, ακολουθεί ποιοτική έρευνα στην εταιρεία «Nivea» και απαντώνται διάφορα ερευνητικά ερωτήματα που σχετίζονται τόσο με τα στελέχη της εταιρείας, όσο και με τους υπαλλήλους διάφορων τμημάτων.
Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι η σχέση μεταξύ ανθρώπινων πόρων και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησης είναι θετική.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Επιχειρήσεις - Οικονομία - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Απόκτηση και διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, Διοίκηση Ανθρώπινου δυναμικού, Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Περιγραφή:
71 σ.,εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VASILIKIMOURGKASI.pdf

1 MB