Πολιτισμικές διαδρομές. Πανεπιστημιακά κτήρια του ΕΚΠΑ στην Αττική

Μεταπτυχιακή Εργασία 24808 215 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολιτισμικές διαδρομές. Πανεπιστημιακά κτήρια του ΕΚΠΑ στην Αττική
Συγγραφέας:
Τσαγκά, Αικατερίνη, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Η έννοια του πολιτιστικού αγαθού αναγνωρίζεται διεθνώς και περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: μνημεία, σύνολα και τοποθεσίες, ιστορικές γειτονιές και κέντρα πόλεων, ιστορικές πόλεις, ιστορικά κτήρια και άλλα. Οι πολιτιστικές διαδρομές, είναι μια σύγχρονη προσέγγιση της εν λόγω έννοιας.
Η ίδρυσή του ΕΚΠΑ, του παλαιότερου Πανεπιστήμιου της Ελλάδας, χρονολογικά συμπίπτει με την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους, τους αγώνες του ελληνικού λαού για εθνική ολοκλήρωση και την εμπέδωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ακόμα πολλά από τα διατηρητέα κτήρια του ΕΚΠΑ είναι μοναδικής αξίας από ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής άποψης.
Η δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής διαμέσου των κτηρίων του ΕΚΠΑ που στεγάζονται στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της εγγενούς αυτής πολιτιστικής αξίας. Η παρούσα εργασία προσβλέπει να αποτελέσει εν δυνάμει υλικό που θα αναδείξει περαιτέρω τα υψηλού ενδιαφέροντος πολιτιστικά στοιχεία αυτής της διαδρομής.
Στην έρευνα της παρούσας εργασίας επιλέχθηκε η ποσοτική στρατηγική προσέγγιση. Αυτό έγινε προκειμένου να εξετάσουμε σε ποσοστιαίες μονάδες τις απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με τις γνώσεις τους για την ιστορία, την αισθητική και την πολιτισμική αξία που αποφέρουν στην κοινωνία τα κτήρια του ΕΚΠΑ. Ακόμα ώστε να κρίνουμε κατά πόσο κρίνεται επιθυμητό ή αναγκαίο να οργανωθούν πολιτισμικές διαδρομές προκειμένου να γνωρίσει το ευρύ κοινό καλύτερα τα κτήρια αυτά. Ειδικότερα παρουσιάζονται ποσοτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την διεξαγωγή της προσωπικής έρευνας με κατάρτιση ερωτηματολογίου ερωτήσεων «κλειστού τύπου» που αφορούν το πώς κρίνουν οι ερωτηθέντες την εφαρμογή μιας πολιτιστικής διαδρομής στα κτήρια του ΕΚΠΑ.
Τα στοιχεία της έρευνας περιλαμβάνουν ακόμα ποιοτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από βιβλιογραφική ανασκόπηση και άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πάνω στο αντικείμενο της μελέτης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων συμφωνούν στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής κτηρίων του ΕΚΠΑ. Ακόμα ότι έχουν κατά κοινή ομολογία υψηλή αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία και ότι πρέπει να προβληθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και ει δυνατόν με περεταίρω κρατικές και ακαδημαϊκές δράσεις.
Εν κατακλείδι οι πολιτιστικές διαδρομές συμβάλλουν σημαντικά στην εξωστρέφεια ενός τόπου, η οποία με τη σειρά της δρα καταλυτικά στην περαιτέρω πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη, μέσω των δράσεων ανάδειξης της υλικής και άυλης πολιτιστικής της κληρονομιάς, επ’ ωφελεία της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πολιτισμός και πολιτισμικές διαδικασίες (κοινωνική αλλαγή, δομισμός, διάχυση)
Λοιπά Θέματα:
Πολιτιστικοί Οργανισμοί
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστική Διαδρομή, μνημεία, Ιστορικά κτίρια
Περιγραφή:
142 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniTsagka.pdf

7 MB