Δημόσιες τοιχογραφίες (τέχνη του δρόμου, γκράφιτι) και η δυναμική τους στην προώθηση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας. Πιθανότητες εξευγενισμού και ευκαιρίες προσέλκυσης τουριστών

Μεταπτυχιακή Εργασία 24137 344 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημόσιες τοιχογραφίες (τέχνη του δρόμου, γκράφιτι) και η δυναμική τους στην προώθηση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας. Πιθανότητες εξευγενισμού και ευκαιρίες προσέλκυσης τουριστών
Συγγραφέας:
Παρτάλη, Ελένη, Στέφανος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία
Περίληψη:
H ανθρώπινη παρέμβαση στο δημόσιο χώρο αποτελεί μια μακραίωνη ιστορία και απορρέει από την ανάγκη έκφρασης, δήλωσης ή διαμαρτυρίας. Στο σύγχρονο αστικό τοπίο θα παρατηρήσει κανείς πλήθος επιγραφών, συνθημάτων, χρωματιστών σχεδίων, έργων τέχνης, είτε νόμιμα είτε παράνομα. Συνήθως προσφωνούνται ως graffiti, street art ή mural art κατά περίπτωση.
Η τέχνη του δρόμου απολαμβάνει μεγάλης αποδοχής σε πολλές χώρες παγκοσμίως και το ελληνικό τοπίο δεν μένει ανεπηρέαστο από αυτή την άνθηση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το είδος δημιουργίας και στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως όμως στο αθηναϊκό αστικό τοπίο, γεγονός που σχετίζεται και με την οικονομική και κοινωνική κρίση που από το 2010 ώθησε πολλούς ανθρώπους στην ανάγκη να εκφραστούν πάνω στο δομημένο αστικό περιβάλλον.
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η τέχνη του δρόμου και ο τρόπος που εκφράζεται μέσα από τα γκραφίτι και τις τοιχογραφίες στην πόλη της Αθήνας. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης αλλά και της χρήσης μεικτών ερευνητικών μεθόδων (ποιοτική και ποσοτική έρευνα) επιχειρούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν δυνατότητες για την πόλη της Αθήνας να ακολουθήσει τα βήματα μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων και να συμβάλλει η τέχνη του δρόμου ώστε να αναδειχτούν υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες ειδικού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας μια νέα προοπτική για την καλλιτεχνική δημιουργία και την τουριστική αναβάθμιση της ελληνικής πρωτεύουσας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Τέχνες (Γενικά)
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Τουρισμός - Ελλάδα
Τέχνη, Σύγχρονη
Λέξεις-κλειδιά:
Τουρισμός, Τοιχογραφίες, Γκράφιτι, Τέχνη του δρόμου
Περιγραφή:
77 σ.,εικ.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ELENIPARTALI_.pdf

3 MB