Πνευματική νοημοσύνη και ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων σε εφήβους. Διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης

Μεταπτυχιακή Εργασία 24034 406 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Πνευματική νοημοσύνη και ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων σε εφήβους. Διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης
Συγγραφέας:
Μαυρουδή Μιγάδη, Άννα, Μιχάλης
Επιβλέπων καθηγητής:
Αντωνοπούλου, Αικατερίνη
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της Πνευματικής Νοημοσύνης και της ανάπτυξης των Θετικών Συναισθημάτων των εφήβων. Η έρευνα έλαβε υπόψη σαν προσδιοριστικούς παράγοντες της συναισθηματικής ανάπτυξης των εφήβων, την ικανοποίηση από τη ζωή, το άγχος και τη καταθλιπτική συμπτωματολογία.
Στην έρευνα συμμετείχαν 155 άτομα 16 έως 19 ετών (μέση ηλικία 17,1 έτη). Από τους 155 ερωτηθέντες, 80 (51,6%) ήταν αγόρια και 75 (48,4%) κορίτσια. Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, το 92,9% δήλωσε ότι είναι μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 7,1% φοιτητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς. Για την αξιολόγηση της Πνευματικής Νοημοσύνης το ερωτηματολόγιο μέτρησης της Πνευματικής Νοημοσύνης Self-Report Measure of Spiritual Ιntelligence (SISRI) των King & De Cicco (2009). Για την διερεύνηση του άγχους το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του Άγχους, The State Trait Anxiety Inventory, (STAI-C) του Spielberger (1983), στην αναθεωρημένη του μορφή. Για την καταθλιπτική συμπτωματολογία το Children Depression Incidence (CDI) του Kovacs(1992). Για την αξιολόγηση του επιπέδου της Ικανοποίησης από τη ζωή χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα The Satisfaction With Life Scale «Κλίμακα για την ικανοποίηση από τη ζωή» των Diener και συνεργατών (1985).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μεταβλητή Πνευματική Νοημοσύνη συνδέεται με μια πολύ ασθενή θετική συσχέτιση με τη μεταβλητή Ικανοποίηση από τη ζωή ενώ δεν συσχετίστηκε στο σύνολό της με της μεταβλητές Καταθλιπτική Συμπτωματολογία και Άγχος. Ο παράγοντας της μεταβλητής Πνευματική Νοημοσύνη που εμφανίζεται περισσότερο αναπτυγμένος είναι η CSE «Επέκταση Συνειδητής Κατάστασης». Διαπιστώθηκε επίσης πως οι μεταβλητές Άγχος (ως πρόσκαιρη συμπεριφορά αλλά και ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας) και Καταθλιπτική Συμπτωματολογία συσχετίστηκαν ισχυρά θετικά μεταξύ τους και ισχυρά αρνητικά με την μεταβλητή Ικανοποίηση από τη ζωή. Μάλιστα η μεταβλητή Καταθλιπτική Συμπτωματολογία χαρακτηρίζεται ως Μέτρια με μέση τιμή 14,8 μονάδες, τιμή που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Οι στατιστικές αναλύσεις που εφαρμόστηκαν για τη διερεύνηση της σχέσης όλων των μεταβλητών με την καταθλιπτική συμπτωματολογία επιβεβαίωσαν πως τα μέτρια καταθλιπτικά συμπτώματα χαρακτηρίζουν ένα πλήθος ατόμων που είναι περισσότερα από αυτά που δεν έχουν καθόλου ή έχουν σοβαρά συμπτώματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-17
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ψυχική υγεία
Ψυχολογία
Λοιπά Θέματα:
Συναισθήματα
Ενσυναίσθηση στην εφηβεία
Έφηβοι
Λέξεις-κλειδιά:
Πνευματική Νοημοσύνη, Καταθλιπτική Συμπτωματολογία, Ικανοποίηση από τη ζωή, Εφηβεία, άγχος
Περιγραφή:
91 σ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnnaMavroudi.pdf

1 MB