H Επίδραση του Μεσογειακού Τρόπου Ζωής σε δείκτες οξειδωτικού στρες ασθενών με Μη-Αλκοολική Λιπώδη Νόσο του Ήπατος

Μεταπτυχιακή Εργασία 23100 221 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
H Επίδραση του Μεσογειακού Τρόπου Ζωής σε δείκτες οξειδωτικού στρες ασθενών με Μη-Αλκοολική Λιπώδη Νόσο του Ήπατος
Συγγραφέας:
Στάθη, Ευαγγελία, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Φραγκοπούλου, Ελισσάβετ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η NAFLD αποτελεί τη συχνότερη αιτία ηπατικής διαταραχής στις δυτικές κοινωνίες. Επί του παρόντος, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια, η Μεσογειακή δίαιτα και ο Μεσογειακός τρόπος ζωής διερευνώνται ως τρόποι διαχείρισης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Παράλληλα, εξετάζονται οι παράγοντες οι οποίοι συμμετέχουν στην εξέλιξη της νόσου όπως οι δείκτες οξειδωτικού στρες, καθώς και οι πιθανές τροποποιήσεις των δεικτών αυτών, από τις παρεμβάσεις αντιμετώπισης της νόσου.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να διερευνήσει την επίδραση διαφόρων συνιστωσών του τρόπου ζωής σε δείκτες οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με NAFLD.

Μεθοδολογία: Σχεδιάστηκε μία μονά-τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή διάρκειας 6 μηνών, στην οποία συμμετείχαν 63 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση NAFLD που παρακολουθούνταν από την Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» καθώς και την Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο». Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν ισάριθμα είτε α) στην ομάδα μεσογειακής δίαιτας (ΜΔ), ή β) στην ομάδα μεσογειακού τρόπου ζωής (ΜΤΖ), είτε γ) στην ομάδα ελέγχου (ΟΕ). Οι ομάδες παρέμβασης έλαβαν, μέσω ενός εντατικοποιημένου προγράμματος παρέμβασης 7 συνεδριών, κατευθύνσεις για αύξηση της προσκόλλησης στη ΜΔ, παράλληλα με απώλεια σωματικού βάρους, ενώ η ομάδα ΜΤΖ έλαβε επιπλέον οδηγίες για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και βελτίωσης του ύπνου. Η ΟΕ έλαβε ένα υπόδειγμα διαιτολογίου κατά την ένταξη στη μελέτη και γραπτές οδηγίες για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Στο χρόνο 0 (έναρξη της παρέμβασης) και μετά από 6 μήνες (τέλος παρέμβασης) οι εθελοντές αξιολογήθηκαν ως προς κοινωνικοοικονομικά και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση και εκτίμηση της προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα, μέσω του δείκτη MedDietScore, αξιολόγηση της ηπατικής ακαμψίας και προσδιορισμός βιοχημικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων και δεικτών οξειδωτικού στρες. Συγκεκριμένα, στη παρούσα διατριβή, μετρήθηκαν τα προϊόντα λιποειδικής οξείδωσης TBARS τα οποία είναι δείκτες οξειδωτικού στρες.

Αποτελέσματα: Με το πέρας της εξάμηνης παρέμβασης, οι δύο ομάδες παρέμβασης ΜΔ και ΜΤΖ σημείωσαν σημαντική αύξηση της προσκόλλησης στη ΜΔ (p<0,001) καθώς και απώλεια στο σωματικό τους βάρος (p=0,01) συγκριτικά με την ΟΕ, στην οποία φάνηκε μικρή απώλεια βάρους (~2%). Οι ομάδες παρέμβασης δε διέφεραν σημαντικά ως προς αυτούς τους παράγοντες [Προσαρμοσμένη διαφορά: 1,66, (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης-ΔΕ: -1,28, 4,61) και -0.85, (95% ΔΕ: -0,45, 1,6), αντίστοιχα]. Επιπλέον, στις ομάδες παρέμβασης συγκριτικά με την ΟΕ παρατηρήθηκε βελτίωση της ηπατικής ακαμψίας (p=0.002) και μια μη στατιστικά σημαντική μείωση επιπέδων ALT και GGT (p>0,05) μετά από διόρθωση για την απώλεια βάρους. Όσον αφορά τους δείκτες οξειδωτικού στρες, δηλαδή τα προϊόντα λιποειδικής οξείδωσης TBARS, δεν φάνηκε να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων (p>0,05) στο τέλος της παρέμβασης.

Συμπεράσματα: Η εξάμηνη παρέμβαση με στόχο την αύξηση της προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα είτε στον Μεσογειακό τρόπο ζωής, παράλληλα με απώλεια σωματικού βάρους, φάνηκε να βελτιώνει σημαντικά την ηπατική ακαμψία ασθενών με NAFLD. Ωστόσο, δεν αναδείχθηκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των TBARS μεταξύ των ομάδων στο τέλος της παρέμβασης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-11
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Μεσογειακή δίαιτα
Ασθενείς - Διατροφή
Ήπαρ - Ασθένειες
Λέξεις-κλειδιά:
μεσογειακός τρόπος ζωής, δείκτες οξειδωτικού στρες, μη αλκοολική λιπώδη διήθηση ήπατος, Μεσογειακή διατροφή
Περιγραφή:
127 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EVANGELIASTATHI.pdf

1 MB