Επιπολασμός δυσθρεψίας σε ασθενείς με νόσο Crohn

Μεταπτυχιακή Εργασία 22968 356 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπολασμός δυσθρεψίας σε ασθενείς με νόσο Crohn
Συγγραφέας:
Γαλάτουλα, Ελένη, Μιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νόσος Crohn, φαίνεται ότι μέσω ποικίλων μηχανισμών, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση δυσθρεψίας, η οποία έχει συσχετιστεί με δυσμενείς συνέπειες τόσο στην εξέλιξη της νόσου όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Μέχρις στιγμής έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες με σκοπό την εκτίμηση του επιπολασμού της δυσθρεψίας στη νόσο, ωστόσο η πληροφόρηση παραμένει συγκεχυμένη λόγω μεγάλης ετερογένειας, τόσο ως προς το δείγμα των μελετών, όσο και ως προς τα κριτήρια πού χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της δυσθρεψίας.

Σκοπός: Η εκτίμηση του επιπολασμού της δυσθρεψίας σε δείγμα ασθενών με νόσο Crohn, με ενεργή νόσο ή σε ύφεση, με την εφαρμογή του εργαλείου διατροφικής αξιολόγησης Subjective Global Assessment (SGA), αλλά και των προσφάτως δημοσιευμένων κριτηρίων διάγνωσης «GLIM».

Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 237 ασθενείς με νόσο του Crohn. Στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, ιστορικού λήψης φαρμάκων, κλινικών εκδηλώσεων της νόσου και σωματικού βάρους. Εκτιμήθηκαν ανθρωπομετρικές παράμετροι, που περιελάμβαναν το σωματικό βάρος, το ύψος, την περιφέρεια και την επιφάνεια μυός μέσου βραχίονα. Η σύσταση σώματος εκτιμήθηκε με τη μέθοδο της απορροφησιομετρίας ακτινών Χ διπλής ενέργειας, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός με την μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας και η διαιτητική πρόσληψη μέσω δύο ανακλήσεων 24ώρου. Επίσης, στο σύνολο του δείγματος πραγματοποιήθηκε εκτίμηση της σωματικής δραστηριότητας και της παρουσίας φλεγμονής μέσω των επιπέδων C αντιδρώσας πρωτεΐνης. Στη παρούσα εργασία το εργαλείο SGA χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος αναφοράς για την εκτίμηση του επιπολασμού της δυσθρεψίας.

Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός της δυσθρεψίας εκτιμήθηκε στο 22% με βάση το εργαλείο διατροφικής αξιολόγησης SGA και στο 10,5% με βάση τα κριτήρια GLIM, με τους ασθενείς με ενεργή νόσο να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό συγκριτικά με τα άτομα σε ύφεση, τόσο με την χρήση του SGA (41,1% έναντι 11,2%, p<0,001), όσο και με την χρήση των GLIM (25,9% έναντι 2%, p<0,001). Καμιά διαφορά στον επιπολασμό της δυσθρεψίας δεν αναδείχτηκε αναλόγως με την εντόπιση της νόσου. Χωρίζοντας το δείγμα σε δυσθρεπτικούς και μη δυσθρεπτικούς, παρατηρήθηκε ότι, οι ασθενείς με δυσθρεψία είχαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη ενεργότητας της νόσου (p<0,001, p<0,001) και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (p=0,009, p=0,004) συγκριτικά με τους μη δυσθρεπτικούς, τόσο με την χρήση του SGA, όσο και με την χρήση των GLIM. Μετά από αξιολόγηση της διαγνωστικής ικανότητας των κριτηρίων GLIM σε σχέση με την κατάσταση δυσθρεψίας με βάση το SGA, παρατηρήθηκε ότι τα GLIM εμφάνισαν χαμηλή ευαισθησία (27%), υψηλή ειδικότητα (90%) και μικρή συμφωνία (κ=0,257) με το εργαλείο διατροφικής αξιολόγησης SGA.

Συζήτηση: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η διάγνωση της δυσθρεψίας σύμφωνα με τα κριτήρια GLIM παρουσίασε χαμηλή συμφωνία με τη διάγνωση της δυσθρεψίας μεσω του εργαλείου SGA. Ο επιπολασμός της δυσθρεψίας στο δείγμα ασθενών με νόσο Crohn εκτιμήθηκε στο 22%, με βάση το εργαλείο SGA και στο 10,5% με τα πρόσφατα κριτήρια GLIM, ωστόσο παρουσιάστηκε σημαντική διαφορά στον επιπολασμό της δυσθρεψίας ανάλογα με την ενεργότητα ή μη της νόσου και με τις δύο μεθόδους διάγνωσης, με τα άτομα με ενεργή νόσο να έχουν δυσθρεψία σε ποσοστό 40% (SGA) και 26% (κριτήρια GLIM).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Νόσος του Crohn
Λέξεις-κλειδιά:
νόσος κρον, επιπολασμός, δυσθρεψία, ενεργή νόσος
Περιγραφή:
80 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ELENIGALATOULA.pdf

1 MB