Ο ρόλος των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ως μέρος ενός δικτύου επικοινωνιών

Πτυχιακή Εργασία 22392 243 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ως μέρος ενός δικτύου επικοινωνιών
Συγγραφέας:
Δουλαβέρης, Αθανάσιος, Ευάγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δαλάκας, Βασίλης
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία συντάσσεται με σκοπό την εξέταση του ρόλου των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ως μέρος ενός δικτύου επικοινωνιών και βασίζεται στη βιβλιογραφική έρευνα. Στόχος είναι η ανάλυση των μεθόδων και η παρουσίαση των δυνατοτήτων που υπάρχουν ή που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν. Στην Εισαγωγή γίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή. Στο Κεφάλαιο 1 αναλύονται οι κατηγορίες των UAVs καθώς και οι αποστολές αλλά και τα πλεονεκτήματά τους. Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο τα εναέρια οχήματα μπορούν να λάβουν ηλεκτρονική αυτονομία.
Το Κεφάλαιο 2 στρέφεται γύρω από την κινητικότητα των UAVs και παρουσιάζει τις κατηγορίες των αυτοοργανωμένων (Ad-hoc) δικτύων και των δικτύων ΜΑΝΕΤ. Στο πλαίσιο αυτό παρατίθενται τα μοντέλα κινητικότητας των ΜΕΑ ως κόμβων ενός δικτύου MANET και γίνεται η κατηγοριοποίησή τους. Στη συνέχεια, δίνονται οι πιθανές εφαρμογές τους σε διαφορετικές αποστολές και περιβάλλοντα. Το επόμενο Κεφάλαιο εξετάζει τον σχεδιασμό των τροχιών ΜΕΑ. Αρχικά, δίνονται οι γενικές πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό και στη συνέχεια εκτίθενται τα προβλήματα σχεδίασης αλλά και οι μέθοδοι που ακολουθούνται. Το Κεφάλαιο 4 ασχολείται με την εφαρμογή των ασύρματων ζεύξεων ξεκινώντας με την ανάλυση του όρου ζεύξη. Έπειτα δίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά τους (σήμα, διαμόρφωση, τηλεπικοινωνιακός δίαυλος, πομπός, δέκτης). Τέλος, παρουσιάζεται η εξέλιξή τους και τα πλάνα των ερευνητών για το μέλλον. Το Κεφάλαιο 5 αναλύει τις ασύρματες ζεύξεις στα ΣΜΕΑ. Σε πρώτο επίπεδο δίνονται πληροφορίες για τον χειρισμό και την πλοήγηση και στη συνέχεια για την ανταλλαγή δεδομένων και τη μέθοδο συνεργασίας των ΜΕΑ.
Το Κεφάλαιο 6 αναλύει τα κινητά ασύρματα δίκτυα και τη χρηστικότητά τους στα ΜΕΑ. Περιγράφονται οι χρήσεις των 4G LTE και 5G ασύρματων δικτύων σε συγκεκριμένες ερευνητικές μελέτες. Το κεφάλαιο 7 περιγράφει τα mmWave κύματα , τα χαρακτηριστικά τους και τις παραμέτρους σχεδίασης στις επικοινωνίες ΜΕΑ. Στο τελευταίο κεφάλαιο παραθέτονται ενδεικτικά στοιχεία της μετάδοσης βίντεο πραγματικού χρόνου από ΜΕΑ σε τελικούς χρήστες και της βελτιστοποίηση της ποιότητας αυτής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτοοργανωμένα δίκτυα, Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Σμήνος μη-επανδρωμένων-αεροσκαφών, Ασύρματα δίκτυα
Περιγραφή:
82 σ.:εικ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AthanasiosDoulaveris.pdf

1 MB