Υλοποίηση συμμετρικού σχήματος αναζήτησης σε κρυπτογραφημένα δεδομένα

Πτυχιακή Εργασία 22333 277 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Υλοποίηση συμμετρικού σχήματος αναζήτησης σε κρυπτογραφημένα δεδομένα
Συγγραφέας:
Κομίνης, Μιχαήλ, Μάρκος
Επιβλέπων καθηγητής:
Ριζομυλιώτης, Παναγιώτης
Περίληψη:
Με την ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους, οι χρήστες αποθηκεύουν σε αναξιόπιστους διακομιστές τα αρχεία τους. Εφόσον τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα οποιαδήποτε προσπάθεια αναζήτησης σε αυτά είναι αδύνατη.

Searchable Symmetric Encryption (SSE) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει σε μία οντότητα (πελάτης) να αποθηκεύει τα δεδομένα της σε μία άλλη (διακομιστής), διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα επιλεκτικής αναζήτησης σε αυτά.

Η πρακτικότητα που προσφέρεται έχει το κόστος διαρροής πληροφορίας. Τα σχήματα ανάλογα με τη διαρροή λέμε ότι είναι forward ή/και backward private. Ένα σχήμα είναι forward private όταν τα ερωτήματα ενημέρωσης δεν διαρρέουν καμία πληροφορία σχετικά με τις εμπλεκόμενες λέξεις/κλειδιά και backward private όταν τα ερωτήματα αναζήτησης δεν αποκαλύπτουν καμία πληροφορία σχετικά με διαγραμμένα έγγραφα.

Αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι η υλοποίηση ενός σχήματος αναζήτησης σε κρυπτογραφημένα δεδομένα με λέξη κλειδί. Η υλοποίηση του σχήματος έγινε με τη γλώσσα προγραμματισμού C++ και τις βιβλιοθήκες OpenSSL και Libsodium για την κρυπτογράφηση των δεδομένων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Δίκτυα υπολογιστών - Μέτρα ασφαλείας
Λέξεις-κλειδιά:
κρυπτογραφημένα δεδομένα
Περιγραφή:
46 σ.:εικ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MichailKominis.pdf

3 MB