H επαυξημένη πραγματικότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση: η περίπτωση της περιβαλλοντικής επισήμανσης των συσκευασιών προϊόντων

Μεταπτυχιακή Εργασία 21642 437 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
H επαυξημένη πραγματικότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση: η περίπτωση της περιβαλλοντικής επισήμανσης των συσκευασιών προϊόντων
Συγγραφέας:
Παπαδημητρίου, Γεωργία-Nεφελία, Άγγελος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία με τίτλο «Η επαυξημένη πραγματικότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση: η περίπτωση της περιβαλλοντικής επισήμανσης των συσκευασιών προϊόντων» και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για το τμήμα « Αγωγή και Πολιτισμός». Έχει ως στόχο να συνδέσει το κομμάτι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που λέγεται περιβαλλοντική επισήμανση συσκευασιών προϊόντων με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο αποτελεί μια πρόταση για τον τομέα της εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας.
Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο κομμάτι της εργασίας είναι θεωρητικό και αρχικά αναλύεται η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας και η σχέση της με την εκπαίδευση. Ακολουθεί αναφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και μια εκτενής έρευνα για τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές της επαυξημένης πραγματικότητας στη περιβαλλοντική εκπαίδευση. Επίσης γίνεται ανάλυση της περιβαλλοντικής σηματοδότησης και των οικολογικών σημάτων και παραθέτονται πληροφορίες για κάποια περιβαλλοντικά σήματα με τη μορφή πίνακα. Συνδέεται επίσης με το κομμάτι της εκπαίδευσης.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η εφαρμογή-παιχνίδι με τίτλο «Environmental Game: Labels» η οποία σχεδιάστηκε για την υλοποίηση της παρούσας εργασίας. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας. Σκοπός ήταν η προβολή μια νέας προσέγγισης των περιβαλλοντικών σημάτων δια μέσω της νέας τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας. Για το σχεδιασμό της επιλέχθηκαν ορισμένα σύμβολα τα οποία μπορούν να συναντήσουν εύκολα σε προϊόντα γύρω τους οι μικροί χρήστες. Είναι μια εύκολη εφαρμογή ως προς τη χρήση και διατίθεται δωρεάν. Η εμπειρία που βιώνει ο χρήστης είναι μοναδική και μπορεί να τη βιώσει σε όποιο περιβάλλον επιλέξει ο ίδιος.
Τέλος παραθέτονται τα συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα και προεκτάσεις της εφαρμογής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-08
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Περιβάλλον - Διαχείριση
Λέξεις-κλειδιά:
επαυξημένη πραγματικότητα, περιβαλλοντική εκπαίδευση
Περιγραφή:
78 σ.:εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0