Η σχέση του ύπνου, με τις διατροφικές συμπεριφορές παιδιών και την παιδική παχυσαρκία: συγχρονική επιδημιολογική έρευνα

Μεταπτυχιακή Εργασία 21484 628 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σχέση του ύπνου, με τις διατροφικές συμπεριφορές παιδιών και την παιδική παχυσαρκία: συγχρονική επιδημιολογική έρευνα
Συγγραφέας:
Κορδόνη, Μαρία - Ελένη, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
εισαγωγή – σκοπός: οι συνήθειες ύπνου ενός παιδιού επηρεάζουν μεταξύ άλλων τις διατροφικές του συνήθειες και το σωματικό του βάρος. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να αξιολογηθεί η συσχέτιση της διάρκειας ύπνου των παιδιών τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και στο σύνολο με την προσκόλλησή τους στο υγιεινό Μεσογειακό πρότυπο διατροφής καθώς και με το Δείκτη Μάζας Σώματός τους.
υλικό – μέθοδος: Στη συγχρονική μελέτη συμμετείχαν 1728 μαθητές (46% αγόρια), Ε’ και ΣΤ’ τάξης δημοτικών σχολείων της Αττικής, του Ηρακλείου Κρήτης και 3 πόλεων της Πελοποννήσου (Σπάρτη, Καλαμάτα, Πύργος). Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στους χώρους των σχολείων, τα σχολικά έτη 2014-15 ως και 2015-16 (συμμετοχή 95%). Οι πληροφορίες αντλήθηκαν μέσω αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου όπου διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και η συχνότητα κατανάλωσης 41 τροφίμων. Πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου συγκεντρώθηκαν μέσω ειδικών ερωτήσεων του ερωτηματολογίου, από τις οποίες υπολογίστηκε στη συνέχεια η διάρκεια ύπνου των παιδιών τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και στο σύνολο.
αποτελέσματα: Δε παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου και του Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών. Ωστόσο, η διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε θετικά και στατιστικά σημαντικά με τις τιμές του μεσογειακού σκορ, αφού λήφθηκαν υπόψη συγχυτικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Συγκεκριμένα, 1 ώρα αύξησης στη διάρκεια ύπνου τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και στο σύνολο συσχετίστηκε με υψηλότερες τιμές του σκορ κατά 0,63, 0,24 και 0,60 μονάδες αντίστοιχα (p<0,001, p=0,008 και p<0,001 αντίστοιχα). Τα κορίτσια και τα παιδιά με χαμηλότερες τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές του μεσογειακού σκορ.
συμπεράσματα: Ο ύπνος ασκεί σημαντική επίδραση στην ποιότητα της διατροφής των παιδιών και συσχετίζεται με την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής. Έτσι, είναι ανάγκη να σχεδιαστούν μελλοντικές παρεμβάσεις που θα εστιάσουν στην προαγωγή ενός υγιούς και επαρκούς σε διάρκεια ύπνου στα πλαίσια εξασφάλισης καλής υγείας και μείωσης του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παιδιά - Διατροφή - Ελλάδα
Παχυσαρκία στα παιδιά
Λέξεις-κλειδιά:
δημόσια υγεία, διάρκεια ύπνου, Μεσογειακή δίαιτα, παιδική παχυσαρκία
Περιγραφή:
109 σ.:εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Maria_-_EleniKordoni.pdf

2 MB