Ψηφιακό νόμισμα: Η επανάσταση στην οικονομία

Πτυχιακή Εργασία 21478 216 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψηφιακό νόμισμα: Η επανάσταση στην οικονομία
Συγγραφέας:
Αβδέλαρου, Κωνσταντίνα, Παντελής
Επιβλέπων καθηγητής:
Μιχαλακέλης, Χρήστος
Περίληψη:
Η οικονομική δραστηριότητα στον σύγχρονο κόσμο αφορά κατά βάση τα χρήματα. Σκοπός της σύγχρονης οικονομικής αγοράς είναι να δημιουργεί χρήματα, να κερδίζει χρήματα, να διαχειρίζεται χρήματα, να σπαταλάει χρήματα, να εξοικονομεί χρήματα και ούτω καθεξής. Ο καθένας από εμάς χρησιμοποιεί χρήματα, όλοι τα θέλουμε, δουλεύουμε πολλές ώρες την ημέρα για την απόκτηση αυτών και τα σκεφτόμαστε. Σύμφωνα με τον Kulick Alex (2017) τα χρήματα αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε και κατέχουμε τα πράγματα τα οποία χρειαζόμαστε και επιθυμούμε. Όμως τι είναι ουσιαστικά το χρήμα;

Είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με τις συνεχόμενες αλλαγές στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουμε οδηγηθεί σε συζητήσεις και ιδέες για μια κοινωνία χωρίς μετρητά όπου κυρίαρχο χρήμα θα είναι πλέον το ψηφιακό. Αν και θα μπορούσαμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι ουσιαστικά δε μιλάμε για αλλαγή της ουσίας του χρήματος αλλά κυρίως για την μορφή του, όταν δηλαδή συζητάμε για μια κοινωνία χωρίς μετρητά εννοούμε μια τεχνολογία πληρωμών η οποία δεν κάνει χρήση χαρτιών και μικρών μεταλλικών δίσκων (Smithin John, 2000).

Φυσικά, αν κάτσουμε να το αναλύσουμε ακόμα περισσότερο θα δούμε ότι στην πραγματικότητα το χρήμα είναι μια αυθαίρετη έννοια, όλοι οι άνθρωποι δηλαδή έχουν συμφωνήσει ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στις συναλλαγές μας. Επομένως, αν μια μέρα άλλαζαν τα δεδομένα, αν για παράδειγμα αποφασίζαμε ότι ο χρυσός δεν έχει καμία αξία, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μη θέλει κανείς να τον αγοράσει και τότε η αξία του θα έπεφτε σταδιακά και στο τέλος θα κατέληγε σε μηδενική. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη μορφή συναλλαγής.

Το χρήμα λοιπόν από μόνο του δεν είναι τίποτα και ανεξάρτητα από τη μορφή την οποία έχει, δεν είναι πολύτιμο για τον εαυτό του, αλλά για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μπορεί να αγοράσει. Μπορεί να είναι ένα κέλυφος, ένα μεταλλικό νόμισμα ή ένα κομμάτι χαρτί, αλλά η αξία που τοποθετούν οι άνθρωποι πάνω σε αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη φυσική αξία των χρημάτων (Beattie Andrew, 2016). Επομένως, βλέπουμε ότι το χρήμα δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ των ατόμων και αλλάζει συνεχώς μορφές. Αυτό το οποίο μένει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το χρήμα είναι άυλο, δεν έχει δηλαδή κάποια υπόσταση, οπότε μπορεί κάλλιστα να είναι μόνο νούμερα σε υπολογιστές.

Στην παρούσα εργασία καλούμαστε να διερευνήσουμε και να εξηγήσουμε αυτήν την περίπτωση, πως δηλαδή από την απλή ανταλλαγή προϊόντων, τα χρυσά νομίσματα, τα δολάρια και το ευρώ έχουμε φτάσει πλέον στην έννοια του ψηφιακού νομίσματος και στην χρήση του στις καθημερινές μας συναλλαγές. Επιπρόσθετα, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην χρησιμότητα αυτού του καινοτόμου συστήματος πληρωμών και θα αναλύσουμε τα είδη του ψηφιακού νομίσματος, καθώς και τις λειτουργίες τους, τον τρόπο απόκτησής τους, τις επιρροές που έχουν στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, τη συμβολή τους στη διάρθρωση της αγοράς και θα επισημάνουμε τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά χαρακτηριστικά τους, αναλύοντας και αξιολογώντας τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τεχνολογία και οικονομία - Ελλάδα
Νομίσματα, ψηφιακά
Λέξεις-κλειδιά:
Οικονομία, Ψηφιακό νόμισμα, Κρυπτονόμισμα, Χρήμα, Κρυπτογραφία
Περιγραφή:
141 σ.:εικ.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KonstantinaAvdelarou.pdf

2 MB