Διατροφικοί παράγοντες και πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος: επιδημιολογική μελέτη GREEECS

Μεταπτυχιακή Εργασία 20086 241 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικοί παράγοντες και πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος: επιδημιολογική μελέτη GREEECS
Συγγραφέας:
Αλεξιάδη Σμυρνιωτάκη, ΉλιαΓ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εκτιμηθεί ο ρόλος συγκεκριμένων συνιστωσών της Μεσογειακής διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης νέου συμβάματος οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ΟΣΣ) σε πρωτοδιαγνωσθέντες στεφανιαίους ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση της νόσου (ηλικία≤45 ετών). Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την επιδημιολογική προοπτική μελέτη GREECS, ενώ το τελικό δείγμα ήταν πρωτοδιαγνωσθέντες στεφανιαίοι ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση της νόσου(ν=113). Οι διατροφικές συνήθειες εκτιμήθηκαν με ένα έγκυρο ημι-ποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ενώ ο βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής αξιολογήθηκε με το δείκτη MedDietScore (εύρος0-55). Για τον έλεγχο συσχετίσεων μεταξύ των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης νέου καρδιαγγειακού συμβάματος στη 10ετία πραγματοποιήθηκαν μοντέλα πολλαπλής λογιστικής παλινδρόμησης. Η 10ετής επίπτωση νέου καρδιαγγειακού συμβάματος στο σύνολο του δείγματος ήταν 37% ενώ στους πρωτοδιαγνωσθέντες στεφανιαίους ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση της νόσου ήταν 30%. Μεταξύ των διατροφικών παραγόντων που εξετάστηκαν, αφού λήφθηκαν υπόψη διάφοροι συγχυτικοί παράγοντες, φάνηκε ότι η κατανάλωση φρούτων (ΣΛ=0.87, 95%ΔΕ 0.25, 1.04), λαχανικών (ΣΛ=0.89, 95%ΔΕ 0.32, 1.02) και δημητριακών ολικής άλεσης (ΣΛ=0.91, 95%ΔΕ 0.29, 1.05) σχετίστηκε θετικά με την εμφάνιση νέου συμβάματος στη 10ετία. Αντίστοιχη σχέση εμφάνισε και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ΣΛ=0.97, 95%ΔΕ 0.94, 1.00) ενώ η κατανάλωση με τα γλυκά φάνηκε να έχει επιβαρυντική δράση (ΣΛ=2.13, 95%ΔΕ 1.76, 4.42). Όσον αφορά στην προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο εμφάνισης νέου καρδιαγγειακού συμβάματος στη 10ετία (ΣΛ=0.91, 95%ΔΕ 0.67, 1.03). Τα δεδομένα αυτής της εργασίας αναδεικνύουν το ρόλο της διατροφής και σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου εστιάζοντας σε ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, μία κατηγορία που έχει ελάχιστα διερευνηθεί.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ασθένειες του κυκλοφορικού (Καρδιαγγειακού) συστήματος
Λοιπά Θέματα:
Ασθένειες της στεφανιαίας - Διαιτολογικές απόψεις
Μεσογειακή δίαιτα
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο, δευτερογενής πρόληψη, πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος, Μεσογειακή διατροφή, διατροφικοί παράγοντες
Περιγραφή:
105 σ. : εικ., πίν., γραφ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0