Μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας μαστίχας στο νομό Χίου

Μεταπτυχιακή Εργασία 19756 197 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας μαστίχας στο νομό Χίου
Συγγραφέας:
Νύκτα, Ιωάννα Γ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκτίμηση, μέσω του εργαλείου της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούν οι σύγχρονοι τρόποι παραγωγής τροφίμων
Η παρούσα εργασία μελετά τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η συστηματική καλλιέργεια του μαστιχοφόρου σχίνου, (Pistacia lentiscus via Chia) με τη βοήθεια του ISO 14042, τη χρήση του λογισμικού SimaPro5.1. και τη μέθοδο CML Baseline 2000. Αντικειμενικό σκοπό της μελέτης αποτελούν οι εισροές και οι δραστηριότητες στη φάση της παραγωγής μαστίχας.
Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της μελέτης είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση λιπασμάτων στους μαστιχώνες. Το άζωτο, που εμπεριέχεται στα λιπάσματα, έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση προβλημάτων και κυρίως της εξάντλησης των αβιοτικών πόρων, αλλά και άλλων, σε μικρότερο βαθμό, όπως της αύξησης της θαλάσσιας οικοτοξικότητας και του ευτροφισμού. Επιβαρυντικά, στους ίδιους τομείς, φαίνεται να λειτουργεί και η κατανάλωση diesel και πετρελαίου που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στις μετακινήσεις.
Ίσως ένα σύστημα με στροφή στη βιολογική καλλιέργεια, ή με συντονισμένη πολιτική διαχείρισης της λίπανσης και συστηματικό έλεγχο των εισροών θα βοηθούσε ώστε να έχουμε μια ακόμη περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια, σε συνδυασμό πάντα με την απόδοση και την ποιότητα της παραγωγής.  
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Λοιπά Θέματα:
Μαστίχα Χίου - Περιβαλλοντικές απόψεις
Αειφορική ανάπτυξη - Ελλάδα - Χίος (Νομός) - Χίος
Λέξεις-κλειδιά:
124 σ. : εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

NYKTA_OOO_2017.pdf

9 MB