Πρόληψη κατάθλιψης και άνοιας: Ο ρόλος της διατροφής. Συστηματική ανασκόπηση

Μεταπτυχιακή Εργασία 19024 908 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόληψη κατάθλιψης και άνοιας: Ο ρόλος της διατροφής. Συστηματική ανασκόπηση
Συγγραφέας:
Βασιλάκη, Μαρία Δ.
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκουρολιάκου, Μαρία
Περίληψη:
Η άνοια και η κατάθλιψη είναι προβλήματα ψυχικής υγείας που συναντώνται συχνά στη νευροψυχιατρική πρακτική, κυρίως στους ηλικιωμένους. Περίπου οι μισοί ασθενείς με κατάθλιψη όψιμης έναρξης έχουν γνωστική εξασθένηση.
Κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει κατανοητός ο ρόλος της διατροφής στη πρόληψη της κατάθλιψης και της άνοιας. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο αναγνώστης να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη σχετικά με τις παθήσεις τις κατάθλιψης και της άνοιας, να κατανοήσει το πώς η εμφάνιση και η εξέλιξη τους επηρεάζονται από την διατροφή του ατόμου αλλά και πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη τους. Επίσης γίνεται αναφορά εφαρμογής του εθνικού διατροφικού οδηγού με σκοπό την χρήση του ως μέρος προληπτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων της κατάθλιψης και της άνοιας. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών προτύπων και ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων που μπορεί να προάγει την πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η άνοια και η κατάθλιψη. Παρά τα ελλιπή επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχουν αρκετές υποσχόμενες διατροφικές παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και στο επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Ψυχική υγεία
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή
Ψυχικές διαταραχές
Διαιτητική θεραπεία
Κατάθλιψη
Κατάθλιψη - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
κατάθλιψη, άνοια, διατροφή, πρόληψη, διατροφικές παρεμβάσεις
Περιγραφή:
75 σ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VASILAKI_PMSEDD_17..pdf

1 MB