Διατροφικές συνήθειες, συμπεριφορές και υγεία ηλικιωμένων κατοίκων νησιών Ανατολικού Αιγαίου

Μεταπτυχιακή Εργασία 16100 522 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες, συμπεριφορές και υγεία ηλικιωμένων κατοίκων νησιών Ανατολικού Αιγαίου
Συγγραφέας:
Φωσκόλου, Αλεξάνδρα
Περίληψη:
Το προσδόκιμο ζωής αυξηθεί σημαντικά, καθώς μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων επιζεί πλέον μέχρι τα βαθιά γεράματα, αν και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες θνητότητας και θνησιμότητας στον κόσμο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σκοπός: Η αποτύπωση και η σύγκριση των διατροφικών συνηθειών, των συμπεριφορών και της υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα των κατοίκων της Ίμβρου (Gökçeada) και των ηλικιωμένων από τα νησιά του Αιγαίου που έχουν λάβει μέρος στην έρευνα MEDIS.
Μεθοδολογία: Κατά τη διάρκεια των ετών 2005-2015, 2860 ηλικιωμένοι από νησιά της Μεσογείου και την Μάνη συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα MEDIS. Στοιχεία από 1280 μόνιμους κάτοικους των νησιών του Αιγαίου, ηλικίας άνω των 65 ετών, χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα. Έγινε αξιολόγηση ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, καπνιστικών και διατροφικών συνηθειών, επιπέδου προσαρμογής στη Μεσογειακή δίαιτα, φυσικής δραστηριότητας και κλινικής εικόνας, μέσω ενός έγκυρου και σταθμισμένου ποσοτικού ερωτηματολογίου.
Αποτελέσματα: Από τις συγκρίσεις μεταξύ των ηλικιωμένων από την Ίμβρο και των υπολοίπων νησιών, δε φάνηκαν ιδιαίτερες διαφορές στο επίπεδο προσαρμογής στη Μεσογειακή διατροφή (33,7±2,6 vs. 32,1±5,4, p<0,001).Επιπλέον οι αριθμοί των ατόμων με διαβήτη, υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία συμβαδίζουν στις δύο ομάδες, παρατηρούνται διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης και στο είδος των φαρμάκων που λαμβάνονται.
Συμπεράσματα: Οι Έλληνες κάτοικοι της Ίμβρου συμβαδίζουν στις διατροφικές συνήθειες με τους κατοίκους των νησιών του υπόλοιπου Αιγαίου. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της κατάστασης της υγείας τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στο περιβάλλον, το κλίμα και το έδαφος της ευρύτερης περιοχής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-02-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
Ανατολικό Αιγαίο, Ίμβρος, MEDISStudy, διατροφικές συνήθειες, υγεία
Περιγραφή:
102 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Foskolou_METEDD_16.pdf

1 MB