Αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης και της σωματικής δραστηριότητας παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Μεταπτυχιακή Εργασία 7046 474 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης και της σωματικής δραστηριότητας παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Συγγραφέας:
Μιχαλόπουλος, Χρήστος
Περίληψη:
Θεωρητικό Υπόβαθρο: Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια επίπτωση του ΣΔ1 αυξάνεται 3% ανά έτος. Ο ΣΔ1 αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα. Η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις οξείες επιπλοκές, να καθυστερήσει την εμφάνιση των χρόνιων και το παιδί να απολαμβάνει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής έχοντας εντάξει τη διαχείριση του ΣΔ1 στην καθημερινότητά του.
Ερευνητικά Κενά και Σκοπός: Οι έρευνες της βιβλιογραφίας έχουν μελετήσει μονομερώς τα παιδιά με ΣΔ1 για το αν ακολουθούν τις συστάσεις όσο αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, κυρίως των κορεσμένων λιπιδίων. Δεν υπάρχει έρευνα που να έχει μελετήσει ολοκληρωμένα την θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με ΣΔ1 συμπεριλαμβάνοντας την διατροφική πρόσληψη, τη σωματική δραστηριότητα, τη φυσιολογική ανάπτυξη και τις τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να μελετήσει αυτά τα στοιχεία σε ελληνικό πληθυσμό όπου παραδοσιακά φημίζεται για την μεσογειακή διατροφή.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της μελέτης σχηματίστηκε από 32 παιδιά από τα οποία, τα 16 είχαν ΣΔ1 και 16 ήταν η ομάδα ελέγχου εξομοιωμένη ως προς την ηλικία, το φύλο και το ΒΜΙ. Πάρθηκαν δύο ανακλήσεις 24ωρου για τη διαιτητική τους πρόσληψη και τις σωματικές τους δραστηριότητες. Τα παιδιά με ΣΔ1 έδωσαν επιπλέον πληροφορίες για την τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που αφορούσε τους τελευταίους 12 μήνες.
Αποτελέσματα: Όσο αφορά τα παιδιά με ΣΔ1, τα κορίτσια είχαν μία τάση να έχουν μεγαλύτερες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε σχέση με τα αγόρια (p=0,036) και τα αγόρια είχαν μία τάση να είναι περισσότερο σωματικά δραστήρια (p=0,188). Τα παιδιά με ΣΔ1 σε σχέση με την ομάδα ελέγχου είχαν περισσότερες καθιστικές δραστηριότητες (p=0,032) και μικρότερη ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη (p=0,058). Υπήρχε μία τάση για τα παιδιά με ΣΔ1 να καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λιπίδια (p=0,081) και περισσότερες διαιτητικές ίνες (p=0,183).
Συμπεράσματα: Εξαιρετικά σημαντικό είναι το ότι τα παιδιά με ΣΔ1 είχαν καλύτερη διατροφική πρόσληψη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, γεγονός που σημαίνει ότι η καθοδήγηση από τους επιστήμονες υγείας είχε ευεργετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η διατροφή τους δεν εναρμονίζεται με τις συστάσεις γι’αυτό προτείνεται επιπλέον διατροφική εκπαίδευση και μείωση της καθιστικής δραστηριότητας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-02-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή παιδιών και εφήβων
Λοιπά Θέματα:
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Σακχαρώδης διαβήτης
Παιδιά - Διατροφή
Άσκηση - Υγιειονολογικές απόψεις
Περιγραφή:
85 σ. : εικ., πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0