Ποικιλία κατανάλωσης τροφίμων σε σχέση με τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες: επιδημιολογική μελέτη MEDIS

Πτυχιακή Εργασία 5919 569 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποικιλία κατανάλωσης τροφίμων σε σχέση με τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες: επιδημιολογική μελέτη MEDIS
Συγγραφέας:
Μιχελή, Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής:
Πολυχρονόπουλος, Ευάγγελος
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι η εξέταση ύπαρξης διαφορών στην ποικιλία διατροφικών συνηθειών μεταξύ ατόμων με ήπια, μέτρια ή σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα. Μέθοδος: Κατά τα έτη 2005-2007, 1190 άτομα (553 άνδρες και 637 γυναίκες) άνω των 65 ετών, μόνιμοι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας και της Κύπρου συμμετείχαν στη μελέτη MEDIS. Οι διατροφικές τους συνήθειες αξιολογήθηκαν με χρήση ημι-ποσοτικοποιημένου ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (ΕΣΚΤ), κλειστών ερωτήσεων και ενός διατροφικού δείκτη υιοθέτησης Μεσογειακής Διατροφής (Med Diet Score) ενώ η κατάθλιψη αξιολογήθηκε με το Geriatric Depression Scale (GDS) σε 595 συνολικά άτομα. Αποτελέσματα: Μεταξύ των τριών ομάδων ως προς την κατάθλιψη (Low (LDg), Moderate (MDg), Severe Depression group (SDg)) υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές ως προς την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (ψάρι p<0,001, χορταρικά p=0,003, δημητριακά p<0,001, άσπρο ψωμί p<0,001, ψωμί ολικής άλεσης p<0,001, αναψυκτικά p=0,017, μαργαρίνη p<0,001, στερόλες p=0,005, σπορέλαια p=0,009, άσπρο τυρί p=0,004, αλκοόλ p<0,001, φλιτζάνια καφέ p=0,001, τσάι p<0,001 και φλιτζάνια τσαγιού p=0,004) αλλά όχι συνολικά στην υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής (Med Diet score p=0,792). Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη LDg και στις MDg και SDg σε όλες τις παρατηρήσεις πλην της κατανάλωσης χορταρικών, αναψυκτικών, στερολών και φλιτζανιών τσαγιού. Συμπεράσματα: Ήπια συμπτώματα κατάθλιψης, φαίνεται να αυξάνουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (ψάρια, χορταρικά, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, λευκό τυρί, σπορέλαιο και στερόλες). Συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης, τα άτομα με μέτρια ή και σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να αδιαφορούν ελαφρώς για την ποιότητα της διατροφής τους, προτιμώντας περισσότερο το άσπρο ψωμί, τη μαργαρίνη και τον καφέ, που είναι τροφές που σχετίζονται με την προαγωγή του άγχους και της κατάθλιψης, σε αντίθεση με τις προτιμήσεις της άλλης ομάδας που είναι τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνες Β και ω-3 και δρουν προστατευτικά. Εν κατακλείδι, περαιτέρω διερεύνηση είναι απαραίτητη για να διεξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2009-11-04
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ψυχική υγεία
Ψυχολογία
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κατάθλιψη στη γεροντική ηλικία
Κατάθλιψη - Επιδημιολογία
Περιγραφή:
71 σ. : πίν., διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, ptyxiaki_micheli.pdf