Μελέτη έντονων καιρικών φαινομένων στις ελληνικές θάλασσες

Πτυχιακή Εργασία 5364 824 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη έντονων καιρικών φαινομένων στις ελληνικές θάλασσες
Συγγραφέας:
Μακρυγιάννη, Νεφέλη Κ.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη έντονων κυματικών γεγονότων στις ελληνικές θάλασσες για διάστημα 11 ετών (2001-2012) και πως αυτά συνδέονται με καιρικά φαινόμενα των περιοχών αυτών.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το σύστημα Ποσειδών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Συγκεκριμένα αναλύονται η ατμοσφαιρική πίεση, η θερμοκρασία του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου και η ταχύτητα του ανέμου, το σημαντικό ύψος κύματος καθώς και η διεύθυνση του κύματος, για τους σταθμούς του Άθου (Β. Αιγαίο), της Λέσβου (Β.Α. Αιγαίο), της Μυκόνου (Κ. Αιγαίο), της Σαντορίνης (Ν. Αιγαίο), της Πύλου (Ιόνιο) και της Ζακύνθου (Ιόνιο).

H ανάλυση έδειξε ότι τα μεγαλύτερα ύψη κύματος καταγράφηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες για το σύνολο των σταθμών. Παραδόξως, οι σταθμοί του Ιονίου έχουν τις απόλυτα μέγιστες μετρήσεις ύψους κύματος, οι οποίες ορισμένες φορές ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μέτρα. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε επίσης διάφορα γεγονότα με εξαιρετικά έντονη κατάσταση της θάλασσας και για τις δύο Αιγαίου και του Ιονίου. Επιλεγμένα γεγονότα από πίνακες που εξήχθησαν από το σύνολο των δεδομένων συσχετίζονται με συνοπτικά πρότυπα των επικρατουσών ατμοσφαιρικών συνθηκών. Το πέρασμα συστημάτων χαμηλής πίεσης από την Ελλάδα είναι η κύρια αιτία για την παραγωγή ακραίων υψών κύματος στις ελληνικές θάλασσες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-10-18
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Σύστημα Ποσειδών
Poseidon System
Κύματα
Rogue waves
Καιρός - Χάρτες
Weather - Maps
Μετεωρολογία
Meteorology
Περιγραφή:
94 σ., εικ., πίν., διαγρ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0