Χαρτογράφηση των αλλαγών στην ακτογραμμή των νησιών Andaman, Nicobar, Ινδικός Ωκεανός με τη χρήση διαστημικών δεδομένων παρακολούθησης της γης

Πτυχιακή Εργασία 4998 161 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρτογράφηση των αλλαγών στην ακτογραμμή των νησιών Andaman, Nicobar, Ινδικός Ωκεανός με τη χρήση διαστημικών δεδομένων παρακολούθησης της γης
Συγγραφέας:
Σκλάβος, Ευάγγελος
Περίληψη:
Ο σκοπός της εργασίας είναι να χαρτογραφηθούν οι αλλαγές στην ακτογραμμή των νησιών Andaman, Nicobar που βρίσκονται στο Ινδικό Ωκεανό εξαιτίας του σεισμού στις 26 Δεκεμβρίου 2004 που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός καταστροφικού τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της Ινδονησίας, Μαλαισίας, Ταυλάνδης, Σρι Λάνκα, Ινδίας καθώς και της Βορειοδυτικής Αφρικής. Οι αλλαγές αυτές χαρτογραφήθηκαν με τη χρήση διαστημικών δεδομένων από την ESA.
Έμφαση δόθηκε στα νησιά Nicobar, Great και Little απ’ όπου επεξεργαστήκαμε τις δορυφορικές εικόνες για να μπορέσουμε να διεξάγουμε τα συμπεράσματά μας για το μέγεθος της καταστροφής των ακτών. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε βάση του λογισμικού Erdas.
Στην εργασία αναφέρονται πρώτα κάποιες γενικές πληροφορίες για τον σεισμό και το μέγεθος του καθώς και για το παραγόμενο τσουνάμι. Επεξηγούνται αναλυτικά τα αίτια δημιουργίας του τσουνάμι, οι γεωγραφικές επιπτώσεις του και οι ανθρώπινες απώλειες που είχαμε. Παρουσιάζονται αναλυτικά φωτογραφίες, πριν το τσουνάμι και μετά, από τα νησιά που έχουν πληγεί και γίνεται μία αναφορά στους αυτόχθονες κατοίκους των νησιών αυτών ως προς τον τρόπο ζωής τους αλλά και την αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση της Ινδίας.
Κατόπιν γίνεται αναφορά στους 3 δορυφόρους απ’όπου αντλήσαμε τα δεδομένα, Chris Proba, Envisat, Ers2, επεξήγηση των δυνατοτήτων τους και των χαρακτηριστικών τους. Στη συνέχεια έγινε επεξεργασία των εικόνων που είχαμε μέσω του λογισμικού Erdas και με τη βοήθεια του περιβάλλοντος Google Earth καταφέραμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για την διάβρωση και τις αλλαγές στην ακτογραμμή των νησιών Great, Little Nicobar συγκρίνοντας εικόνες πριν και μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι.
Τέλος, αναφέρονται κάποια γενικά συμπεράσματα και πολιτικές αντιμετώπισης για τέτοιες οικολογικές καταστροφές καθώς και τρόποι πρόληψης των τσουνάμι.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2008-03-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Χαρτογραφία
Ινδικός Ωκεανός
Σεισμοί
Κύματα βαρύτητας
Ανταμάν (Ινδία)
Νικομπάρ (Ινδία)
Περιγραφή:
62 σ., εικ., χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, sklavos.pdf