Παραγοντική ανάλυση διατροφικών συνηθειών ηλικιωμένων & συσχέτιση αυτών με κλινικά & παρακλινικά χαρακτηριστικά τους (Μελέτη Αττική)

Πτυχιακή Εργασία 3636 170 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραγοντική ανάλυση διατροφικών συνηθειών ηλικιωμένων & συσχέτιση αυτών με κλινικά & παρακλινικά χαρακτηριστικά τους (Μελέτη Αττική)
Συγγραφέας:
Καρδασάκης, Ιωάννης
Περίληψη:
Εισαγωγή: «Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου» έλεγε ο Έλλην ιατρός Ιπποκράτης , ενώ σήμερα οι ειδικοί μιλάνε για διατροφικές συνήθειες που συσχετίζονται με χρόνια νοσήματα. Στην επικείμενη εργασία θα αξιολογηθούν η διατροφή σε ηλικιωμένους .
Σκοπός: Η σκιαγράφηση διατροφικών προτύπων σε δείγμα ηλικιωμένων ατόμων , υπό την προοπτική μελέτη Αττική , και η συσχέτιση τους με κλινικά & παρακλινικά χαρακτηριστικά των εθελοντών .
Μεθοδολογία:
i. Απ’τις επιμέρους νομαρχίες Αττικής & τους κατά τόπους δήμους της με διαδικασία τυχαία, αναλογική & πληθυσμιακά στρωματοποιημένη, κατεγράφησαν με την χρήση ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων οι διατροφικές συνήθειες 302 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών , ενώ συγχρόνως πάρθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά κλινικά & παρακλινικά δεδομένα , επιπλέον συναποτιμήθηκαν και συνήθειες του τρόπου ζωής . Όλα αναλύθηκαν στο spss.
ii. Με το t-test περιγράψαμε & συγκρίναμε τόσο τις διατροφικές συνήθειες όσο & τα κλινικά , παρακλινικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα δύο φύλα, έπειτα χρησιμοποιήσαμε την παραγοντική ανάλυση για να αναλύσουμε καλύτερα τις διαιτητικές συνήθειες και αναδείξαμε διατροφικά πρότυπα . Τέλος , συσχετίσαμε με την βοήθεια του Pearson τα διατροφικά πρότυπα(επίπεδα) με τα κλινικά και παρακλινικά χαρακτηριστικά του δείγματος .
Αποτελέσματα: Και στα 2 φύλα μια διατροφή “υδατανθράκων – πρωτεϊνών” φαίνεται να ενισχύει τον Δείκτη Μάζας Σώματος & ακόμα περισσότερο την περιφέρεια μέσης , ενώ μια διατροφή “υδατανθράκων – αλκοόλ (κόκκινου κρασιού)” φαίνεται σημαντικά να υποβαθμίζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος & τέλος μια διατροφή βασισμένη στο ελαιόλαδο φαίνεται έντονα να ευνοεί μικρότερα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος μεν , αλλά να επιτείνει υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων δε .
Συμπεράσματα: Η Μεσογειακή κουζίνα προτείνει υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου & μέτρια πόση κόκκινου κρασιού , δύο παράμετροι που μάλλον συντηρούν τον Δείκτη Μάζας Σώματος σε χαμηλές τιμές , εφόσον καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες. Επίσης , απομυθοποιείται συλλήβδην η “παχυντική ιδιότητα” των υδατανθράκων, εγείροντας την σημασία των ολικής άλεσης δημητριακών, που μπορεί να αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής , όπως η Μεσογειακή . Τέλος , η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος & γενικότερα η υψηλή κατανάλωση πρωτείνης φαίνεται να αυξάνει το σωματικό βάρος & την περιφέρεια μέσης , παράγοντες κινδύνου στους ηλικιωμένους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-10-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Ηλικιωμένοι - Διατροφή
Older people - Nutrition
Γεροντολογία
Geriatrics
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Περιγραφή:
176 σ., εικ., πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Ptychiaki.pdf