Επίδραση σύστασης σώματος στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών φοιτητών

Πτυχιακή Εργασία 3325
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση σύστασης σώματος στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών φοιτητών
Συγγραφέας:
Δέδε, Βασιλική
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση ανάμεσα στη σύσταση του σώματος και στο λιπιδαιμικό προφίλ νέων ενηλίκων (φοιτητών).
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Μελετήθηκαν 182 άτομα (63 αγόρια, 119 κορίτσια) ηλικίας 18 – 25 ετών που ήταν φοιτητές από όλα τα τμήματα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Για τα άτομα αυτά ελήφθησαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις(σύσταση σώματος-DEXA) και βιοχημικές αναλύσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το 19,8% των φοιτητών είχαν ΔΜΣ≥25kg/m2. Το 20% των ατόμων ήταν καπνιστές και το 20,4% είχαν LDL-χοληστερόλη≥130mg/dl. Σχετικά με τα διατροφικά χαρακτηριστικά και τη φυσική δραστηριότητα δε βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Οι πιο σημαντικές συσχετίσεις ήταν : υδατάνθρακες(gr)-%ποσοστό σωματικού λίπους και βάρος(αγόρια), %ποσοστό υδατανθράκων-τριγλυκερίδια αίματος(κορίτσια), διάφοροι τύποι άσκησης-WHR και % ποσοστό σωματικού λίπους(κορίτσια), άσκηση μέτριας έντασης-ολική χοληστερόλη (κορίτσια), οστική πυκνότητα-ολική και LDL-χοληστερόλη(κορίτσια).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε ότι περίπου 1 στους 5 φοιτητές ήταν υπέρβαροι και είχε LDL-χοληστερόλη≥130mg/dl. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων(%) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα(κορίτσια), καθώς και τη μείωση του %ποσοστού σωματικού λίπους και βάρους(αγόρια). Τέλος, επιβεβαιώνεται η ευεργετική επίδραση των διαφόρων παραμέτρων της άσκησης στο λιπιδαιμικό προφίλ και στους ανθρωπομετρικούς δείκτες(WHR, %ποσοστό σωματικού λίπους, κορίτσια).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-12-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Σύσταση σώματος
Παχυσαρκία
Σωματικό βάρος
Περιγραφή:
111 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, dede.pdf