Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων, συσχέτιση με δυσλιπιδαιμίες

Πτυχιακή Εργασία 3242
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων, συσχέτιση με δυσλιπιδαιμίες
Συγγραφέας:
Βουτσαδάκη, Ελπίδα
Περίληψη:
Ιστορικό: Ερευνήσαμε την επίδραση των διατροφικών συνηθειών 646 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών, από διάφορα ελληνικά νησιά και από την Κύπρο, στην ανάπτυξη της υπερχοληστερολαιμίας..
Μεθοδολογία: Από το δείγμα των 646 ατόμων, στοιχεία για υπερχοληστερολαιμία είχαμε από 627 άτομα. Η έρευνα συγκρίνει τις διατροφικές συνήθειες 277 ανδρών και 350 γυναικών, ηλικίας άνω των 65 ετών, από διάφορες περιοχές της Κύπρου και από τα νησιά Κεφαλλήνια, Σαμοθράκη και Μυτιλήνη. Για την μέτρηση και την αξιολόγηση των διατροφικών τους συνηθειών χρησιμοποιήθηκε ένα ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκε η φυσική δραστηριότητα μέσω μιας μικρότερη έκδοσης του ερωτηματολογίου International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), καθώς επίσης και η ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων μέσω της κλίμακας κατάθλιψης CES-D. Τέλος, έγινε ανάκληση του ιατρικού τους ιστορικού.
Αποτελέσματα: Το 49% των συμμετεχόντων είχε υπερχοληστερολαιμία (Total cholesterol>200 mg/dl). Επιπρόσθετα, το 82% των ατόμων με υπερχοληστερολαιμία ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, το 23% έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και το 70% έπασχε από υπέρταση. Αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας είχαν η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση χορταρικών και δημητριακών, η κατανάλωση άσπρου και κίτρινου τυριού και η πρόσληψη αλκοόλ. Θετική συσχέτιση με την εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας παρουσίασαν, η συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση ελαιόλαδου, η κατανάλωση πλήρους γάλακτος και γιαουρτιού, η κατανάλωση τυριού με χαμηλά λιπαρά και το κληρονομικό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας.
Συμπέρασμα: Τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία εμφανίζουν μία τάση αλλαγής και βελτίωσης των διατροφικών τους συνηθειών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2007-12-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Λοιπά Θέματα:
Ηλικιωμένοι - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες - Ηλικιωμένοι
Περιγραφή:
97 σ. : πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

, Voutsadaki.pdf