Μελέτη των επιπέδων νιτρικών μετά την οξεία χορήγηση συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού και η συσχέτισή τους με δείκτες απόδοσης σε κολυμβητές υψηλού επιπέδου

Πτυχιακή Εργασία 28441 28 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των επιπέδων νιτρικών μετά την οξεία χορήγηση συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού και η συσχέτισή τους με δείκτες απόδοσης σε κολυμβητές υψηλού επιπέδου
Συγγραφέας:
Κουτρουμπή, Αμαλία, Ηλίας
Επιβλέπων καθηγητής:
Αρναούτης, Ιωάννης
Περίληψη:
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της ποσοτικής επίδρασης της οξείας χορήγησης συμπυκνωμένου παντζαροχυμού στα νιτρικά άλατα του πλάσματος και η συσχέτιση αυτής με δείκτες απόδοσης, μετά από επαναλαμβανόμενη μέγιστη προσπάθεια 200 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης σε υψηλού επιπέδου κολυμβητές.
Μεθοδολογία: Οι εθελοντές που ολοκλήρωσαν τις δύο δοκιμασίες 200 μέτρων ήταν 12, και αποτελούσαν δείγμα κολυμβητών που έχει λάβει μέρος και έχει διακριθεί σε Διεθνές και Εθνικό επίπεδο, με πολυετή ενασχόληση με το άθλημα. Η μελέτη ήταν διπλά τυφλή και διασταυρούμενη, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 140 ml από το συμπλήρωμα παντζαροχυμού της εταιρείας Beet it Sport®, ή από ένα προσαρμοσμένο εικονικό σκεύασμα με παρόμοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με τον παντζαροχυμό. Η χορήγηση έγινε 2 ώρες πριν την πρώτη δοκιμασία 200 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης. Η δεύτερη δοκιμασία 200 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης πραγματοποιήθηκε μετά από 1 ώρα παθητικής αποθεραπείας. Έγιναν τρεις αιμοληψίες, στην άφιξη των κολυμβητών στο κολυμβητήριο, πριν την πρώτη δοκιμασία και πριν την δεύτερη δοκιμασία. Οι παράμετροι που μετρήθηκαν ήταν οι τιμές των ολικών νιτρικών και το ποσοστό του μονοξειδίου του αζώτου μέσω των τριών αιμοληψιών, ο Δείκτης Αντιλαμβανόμενης Κόπωσης (Κλίμακα Borg) μετά από κάθε δοκιμασία 200 μέτρων, οι συγκεντρώσεις γαλακτικού πριν και μετά από κάθε δοκιμασία και οι χρόνοι πραγματοποίησης των δύο δοκιμασιών.
Αποτελέσματα: Φάνηκε πως τα ολικά νιτρικά αυξήθηκαν μετά την χορήγηση του παντζαροχυμού από 27,11±10,77 μM σε 454,32±41,32 μM, με στατιστική σημαντικότητα [p.value<0,001]. Αύξηση εμφανίστηκε και στο ποσοστό του μονοξειδίου του αζώτου μετά τη χορήγηση του παντζαροχυμού από 0,00 σε 1771,05±568,07, με στατιστική σημαντικότητα [p.value<0,001]. Δεν παρουσιάστηκε διαφορά στην Αντιλαμβανόμενη Κόπωση μεταξύ των δύο συνθηκών χορήγησης σκευασμάτων, για τις δύο δοκιμασίες. Για το γαλακτικό βρέθηκε μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μεταβολής του στη δεύτερη δοκιμασία και του ποσοστού του μονοξειδίου του αζώτου πριν την πρώτη και τη δεύτερη δοκιμασία. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των χρόνων πραγματοποίησης των δύο δοκιμασιών μετά τη χορήγηση των δύο σκευασμάτων, πέρα από την συσχέτιση των επιπέδων των ολικών νιτρικών πριν την πρώτη δοκιμασία, με τον χρόνο για τα 50-100 μέτρα της πρώτης δοκιμασίας μετά τη χορήγηση παντζαροχυμού.
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φαίνεται πως η οξεία χορήγηση συμπληρώματος παντζαροχυμού σε υψηλού επιπέδου κολυμβητές, που εκτέλεσαν δύο μέγιστες δοκιμασίες 200 μέτρων, αυξάνει τα επίπεδα ολικών νιτρικών και μονοξειδίου του αζώτου, χωρίς όμως να επιδρά θετικά στην αθλητική απόδοση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-02-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Κολύμβηση - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
νιτρικά, αθλητική απόδοση, Κολύμβηση, Παντζαροχυμός
Περιγραφή:
98 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AMALIAKOUTROUMPI.pdf

2 MB