Επίπεδα υδάτωσης & νεαροί αθλητές

Πτυχιακή Εργασία 27864 76 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα υδάτωσης & νεαροί αθλητές
Συγγραφέας:
Λεβέντη, Αικατερίνη, Ευγένιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αρναούτης, Ιωάννης
Περίληψη:
Σκοπός: Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της σημασίας της υδάτωσης, η ανάλυση των επιπτώσεων της αφυδάτωσης στην υγεία και την απόδοση των αθλητών, καθώς και η περιγραφή των συστάσεων για τη λήψη υγρών στους αθλητές και των μεθόδων εκτίμησης των επιπέδων υδάτωσης. Ειδικότερα, η εργασία στοχεύει στη συλλογή δεδομένων και αποτελεσμάτων ερευνών που αξιολόγησαν την κατάσταση υδάτωσης σε αθλητές νεαρής ηλικίας και εφάρμοσαν παρεμβάσεις για την πρόληψη της αφυδάτωσης και την εκπαίδευση γύρω από τις συνήθειες υδάτωσης στους νεαρούς αθλητές.
Μεθοδολογία: Η αναζήτηση των ερευνών έγινε σε βάσεις δεδομένων όπως το PubMed και το Google Scholar με λέξεις και φράσεις κλειδιά: dehydration, educational intervention, young athletes, hydration status, fluid balance, αλλά και συνδυασμούς αυτών. Συμπεριλήφθηκαν 30 έρευνες, εκ των οποίων οι 22 αφορούσαν στην αξιολόγηση της κατάστασης υδάτωσης των αθλητών πριν την άσκηση ή το αθλητικό γεγονός και στην αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι υπόλοιπες 8 έρευνες αφορούσαν στην επίδραση παρεμβάσεων στην υδάτωση των αθλητών. Οι παρεμβάσεις βασίζονταν είτε στην εκπαίδευση των αθλητών σχετικά με την υδάτωση, την αυτό-αξιολόγηση της κατάστασης υδάτωσης και τους κινδύνους της αφυδάτωσης για την υγεία ή/ και στην εφαρμογή εξατομικευμένου πλάνου υδάτωσης σε κάθε αθλητή. Οι νεαροί αθλητές ήταν παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε όλες τις έρευνες η πλειοψηφία των αθλητών ήταν υποϋδατωμένοι πριν την προπόνηση ή/και κατά την άφιξη σε αθλητικές κατασκηνώσεις. Σε 6 από τις 10 μελέτες όπου εξετάσθηκε η κατάσταση υδάτωσης μετά την άσκηση, φάνηκε πως οι αθλητές δεν αναπλήρωσαν επαρκώς τις απώλειές τους σε υγρά. Επίσης, οι παρεμβάσεις φάνηκαν ωφέλιμες όταν συνδύαζαν την εκπαίδευση των αθλητών αναφορικά με την υδάτωση με την εφαρμογή εξατομικευμένου πλάνου υδάτωσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες - Αθλητές
Λέξεις-κλειδιά:
κατάσταση υδάτωσης, Αφυδάτωση, ισορροπία υγρών, νεαροί αθλητές, παρέμβαση
Περιγραφή:
98 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AIKATERINILEVENTI.pdf

3 MB