Η επίδραση της οξείας κατανάλωσης φυτικού εκχυλίσματος υψηλού σε νιτρικά στη συμμετοχή ενεργειακών υποστρωμάτων κατά τη διάρκεια υπομέγιστης άσκησης

Πτυχιακή Εργασία 27712 174 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της οξείας κατανάλωσης φυτικού εκχυλίσματος υψηλού σε νιτρικά στη συμμετοχή ενεργειακών υποστρωμάτων κατά τη διάρκεια υπομέγιστης άσκησης
Συγγραφέας:
Νικολοπούλου, Μαρία-Φοίβη, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αρναούτης, Ιωάννης
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Τα συμπληρώματα νιτρικών έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς ως εργογόνα σε πολλά αθλήματα, ωστόσο, τα κλάσματα εκχυλισμάτων από φυτικές διατροφικές πηγές με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά και η επίδρασή τους στην αθλητική απόδοση, δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί η πιθανή επίδραση της οξείας κατανάλωσης ενός συμπληρώματος από παντζάρι και ρόκα στην συμμετοχή των ενεργειακών υποστρωμάτων κατά τη διάρκεια υπομέγιστης άσκησης.
ΜΕΘΟΔΟΣ: 12 άνδρες, υγιείς, μη καπνιστές, δραστήριοι, (ηλικία: 25±4 έτη, % λίπους: 15,5±5,7, άλιπη μάζα σώματος: 65,8±5,6 kg, VO2 max: 45,4±6,1 ml . kg -1 . min -1 ) συμμετείχαν σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή σε αυτή τη μελέτη περιλάμβαναν φυσιολογική φυσική εξέταση, απουσία αλλεργίας στα συστατικά του συμπληρώματος και απουσία οποιασδήποτε μεταβολικής, καρδιαγγειακής ή νεφρικής νόσου. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν δύο φορές με τυχαιοποιημένη σειρά, μια δοκιμασία άσκησης μέχρι εξάντλησης σε κυκλοεργόμετρο στο 75% της μέγιστης ισχύος τους. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε κάψουλες που περιείχαν συνολικά ~ 360 mg νιτρικών είτε κάψουλες placebo, το πρωί, σε κατάσταση νηστείας. Μετά από 3 ώρες ανάπαυσης ακολούθησε η δοκιμασία απόδοσης. Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν κατά την άφιξη των συμμετεχόντων και 3 ώρες μετά την κατανάλωση των αντίστοιχων καψουλών. Αξιολογήθηκαν ο χρόνος μέχρι την εξάντληση, οι συγκεντρώσεις γαλακτικού πριν και μετά τη δοκιμασία η καρδιακή συχνότητα και η αναπνευστική αναλογία ανταλλαγής αερίων (RER).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Με την ανάλυση t-test ανά ζεύγη δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στο χρόνο μέχρι την εξάντληση μεταξύ της δοκιμής με την κατανάλωση νιτρικών έναντι του placebo [16,1±3,0 Vs 13,5±2,6 λεπτά, p>0,05] αντίστοιχα. Ομοίως, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές για τις συγκεντρώσεις του γαλακτικού οξέος καθώς και για τις τιμές RER και καρδιακής συχνότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική επίδραση της οξείας κατανάλωσης συμπληρώματος νιτρικών στη συμμετοχή των ενεργειακών υποστρωμάτων, στο χρόνο εξάντλησης και στις τιμές γαλακτικού οξέος.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
χυμός παντζαριού, ενεργειακά υποστρώματα, νιτρικά
Περιγραφή:
63 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MARIA-FOIVINIKOLOPOULOU.pdf

1 MB