Συμβολή Στην Μελέτη Της Γεωγραφίας Της Πανδημίας COVID-19 Στον Ελληνικό Χώρο Κατά Το Διάστημα 2020 – 2022

Πτυχιακή Εργασία 26618 177 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμβολή Στην Μελέτη Της Γεωγραφίας Της Πανδημίας COVID-19 Στον Ελληνικό Χώρο Κατά Το Διάστημα 2020 – 2022
Συγγραφέας:
Σέββας, Ευθύμιος, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
H παρούσα εργασία πραγματεύεται τη χωρική και τη χρονική ανάλυση δεδομένων υγείας μέσω της χρήσης Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Η χωρική επιδημιολογία αποτελεί έναν κλάδο που συνδέει την επιστήμη της γεωγραφίας και των γεωγραφικών πληροφοριών με τις επιστήμες υγείας με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση και λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες καταστάσεις που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Ίσως η πιο κρίσιμη και πρόσφατη κατάσταση των τελευταίων ετών είναι η περίπτωση της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και εξακολουθεί να είναι ενεργός και στα τέλη του 2022, οδηγώντας πολλούς ερευνητές να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο ιό. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης αποτελεί η διερεύνηση της ύπαρξης και ο εντοπισμός των χωρικών ή χρονικών μοτίβων συμπεριφοράς του ιού σε 5 διαφορετικά χρονικές περιόδους του διαστήματος μελέτης σε περιοχές της Ελλάδας αναλύοντας τους επιδημιολογικούς δείκτες καθώς και ο εντοπισμός κοινωνικών ή άλλων συνθηκών που πιθανώς να ενισχύουν ή να αποδυναμώνουν την παρουσία του ιού σε κάθε περιφέρεια.

Οι τρόποι προσέγγισης του φαινομένου του ιού COVID-19 στην εργασία βασίζονται στην αξιοποίηση δύο μεθοδολογιών. Κατά την πρώτη, πραγματοποιείται χωρική και χρονική ανάλυση 5 επιλεγμένων επιδημιολογικών δεικτών σε επίπεδο περιφερειών της Ελλάδας για ένα διάστημα μελέτης περίπου 30 μηνών, από την αρχή της πανδημίας έως τα τέλη του Αυγούστου του 2022. Όσον αφορά τη δεύτερη, γίνεται χρήση στατιστικών μεθόδων για τη διερεύνηση συσχέτισης μεταξύ των δεδομένων υγείας που σχετίζονται με τον ιό COVID-19 και ορισμένων κοινωνικοοικονομικών μεταβλητών, επίσης στο επίπεδο των περιφερειών της Ελλάδας.

Τα κυριότερα πορίσματα μετά από την ανάλυση που προηγήθηκε ήταν αρχικά η μαζική συγκέντρωση υψηλών τιμών σε επιδημιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τους θανάτους εξαιτίας του ιού COVID-19, σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, προέκυψε πως η παρουσία του ιού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε κάποιες νησιώτικες περιφέρειες, παρουσίαζε εξάρσεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότερες περιφέρειες εμφάνιζαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τους ψυχρούς μήνες, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αντίθετα η αύξηση παρουσιαζόταν στους θερμούς. Τέλος, από το δεύτερο μέρος της ανάλυσης προέκυψε πως ορισμένες μεταβλητές που σχετίζονται με την ηλικία, την εργασία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τον τουρισμό εμφανίζουν συσχέτιση με ορισμένες επιδημιολογικές μεταβλητές.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-20
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
COVID-19 (Ασθένεια)
Επιδημίες
Λέξεις-κλειδιά:
Χωρική Επιδημιολογία, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Νέος Κορωνοϊός 2019, Πανδημία, Γεωγραφία της Υγείας
Περιγραφή:
85 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EFTHYMIOSSEVVAS.pdf

19 MB