Συμπεριφορές και παράγοντες που σχετίζονται με την ανάκτηση βάρους σε άτομα με εμπειρίες απώλειας βάρους

Πτυχιακή Εργασία 26606 184 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμπεριφορές και παράγοντες που σχετίζονται με την ανάκτηση βάρους σε άτομα με εμπειρίες απώλειας βάρους
Συγγραφέας:
Βλαχόγιαννη, Ευγενία- Ελένη, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η επίτευξη μακροχρόνιας διατήρησης του βάρους αποτελεί στοίχημα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν όμως πως τα άτομα τελικά επανακτούν το μεγαλύτερο μέρος του απολεσθέντος βάρους τους. Έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που αναζητούν τους παράγοντες εκείνους που συμβάλλουν ή αποτρέπουν μία προσπάθεια απώλειας και διατήρησης βάρους . Ωστόσο η πολυπλοκότητα αυτών οδηγεί στην ανάγκη οργάνωσης μελετών που θα περιλαμβάνουν μεγάλο δείγμα ανθρώπων με πολλές και διαφορετικές εμπειρίες απώλειας βάρους.

Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποτελεί μέρος της προσπάθειας δημιουργίας ενός Παγκόσμιου Μητρώου Ελέγχου του Βάρους. Εξετάζει τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά των ατόμων που είτε διατήρησαν είτε επαναπροσέλαβαν το βάρος που κατάφεραν να χάσουν, εστιάζοντας στον χρονότυπό τους.

Μεθοδολογία: Η μελέτη αποτελείται από 69 άτομα. Η συμμετοχή τους περιλάμβανε την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου του Παγκόσμιου Μητρώου Ελέγχου και την αξιολόγηση της διαιτητικής τους πρόσληψης η οποία έγινε μέσω 2 τηλεφωνικών ανακλήσεων 24ωρου.

Αποτελέσματα: Οι αναλύσεις δείχνουν πως μεταξύ των διατηρούντων και των επανακτήσαντων δεν υπάρχουν διαφορές ως προς τον φύλο, την εκπαίδευση, το εισόδημα και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ούτε ως προς τον χρονότυπό τους. Οι συμπεριφορές που είχαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την απώλεια και διατήρηση του βάρους ήταν η κατανάλωση πρωινού, η μείωση της ποσότητας των σακχάρων και του αλκοόλ στην δίαιτα, η αποφυγή συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και φαγητών εκτός σπιτιού, η μέτρηση των θερμίδων και η επιλογή τροφίμων χαμηλών σε θερμίδες. Οι παραπάνω συμπεριφορές δεν κατάφεραν να συσχετιστούν με τον χρονότυπο. Ως προς την διαιτητική τους πρόσληψη, οι διατηρούντες κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες απλών υδατανθράκων, ενώ δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση στην διαιτητική πρόσληψη των εθελοντών με βάση τον χρονότυπο. Παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην συχνότητα κατανάλωσης βραδινού γεύματος και μη θερμιδογόνων τροφίμων το βράδυ, με τους μέτρια πρωινούς τύπους να καταναλώνουν συχνότερα συγκριτικά με τους πιο βραδινούς τύπους. Στατιστικά σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε ακόμη σε μερικά από τα χαρακτηριστικά του ύπνου (υπνηλία, πονοκέφαλος/ δύσπνοια κατά το ξύπνημα). Τέλος η ποσότητα του ύπνου φάνηκε να έχει αρνητική συσχέτιση με το σκορ του χρονότυπου, δηλαδή τα πρωινά άτομα φάνηκε να κοιμούνται και λιγότερο.

Συμπεράσματα: Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατηρούντες παρουσιάζουν συγκερκιμένες κοινές συμπεριφορές συγκριτικά με τα άτομα που δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους όπως η κατανάλωση πρωινού γεύματος και η αποφυγή τροφίμων εκτός σπιτιού. Η ποιότητα του ύπνου και όχι τόσο η ποσότητα φάνηκε επίσης να επηρεάζουν ή/ και να επηρεάζονται από την διατήρηση του βάρους. Όσον αφορά τον χρονότυπο, δεν κατάφερε να δείξει κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση του με την απώλεια και διατήρηση βάρους. Απαιτούνται όμως περαιτέρω έρευνες με δείγμα μεγαλύτερο και διαφορετικό ως προς τον χρονότυπο για την διεξαγωγή τελικών συμπερασμάτων. Συνολικά, ο σχεδιασμός περισσότερων μελετών διερεύνησης των καθοριστικών παραγόντων απώλειας και διατήρησης βάρους καθίσταται επιτακτικός για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-20
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Απώλεια βάρους
Διαχείριση βάρους
Λέξεις-κλειδιά:
Μελέτη, χρονότυπος, παράγοντες συμπεριφοράς, απώλεια σωματικού βάρους, διατήρηση απώλειας βάρους
Περιγραφή:
61 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EVGENIA-_ELENIVLACHOGIANNI.pdf

1 MB