Επίδραση της προπόνησης σε διαφορετικές ώρες σε παραμέτρους του γλυκαιμικού ελέγχου και του λιπιδαιμικού προφίλ

Πτυχιακή Εργασία 26256 163 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της προπόνησης σε διαφορετικές ώρες σε παραμέτρους του γλυκαιμικού ελέγχου και του λιπιδαιμικού προφίλ
Συγγραφέας:
Φλέγγας, Δημήτριος, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αναστασίου, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως, με το σύνολο των λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών του αίματος να συμμετέχει ενεργά στους υπεύθυνους μηχανισμούς για την έναρξη, εξέλιξη και τελική έκβαση τους.
Στόχος: Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την περιγραφή της σχέσης μεταξύ του λιπιδαιμικού προφίλ και της διαδικασίας ανάπτυξης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την ανάλυση της επίδρασης διαφόρων χαρακτηριστικών της σωματικής άσκησης και του χρόνου πραγματοποίησής της σε παραμέτρους του λιπιδαιμικού προφίλ και σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μελετήθηκαν άρθρα που έχουν δημοσιευτεί από το 1958 έως το 2021 στην βάση δεδομένων Google Scholar.
Αποτελέσματα: Η σωματική δραστηριότητα, μέσω της βελτίωσης των επιπέδων των λιπιδίων αίματος και άλλων δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου τόσο σε συνθήκες νηστείας, όσο και στα μεταγευματικά επίπεδά τους, συμμετέχει ενεργά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπλοκών των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, οι κυριότεροι συμμετέχοντες του λιπιδαιμικού μεταβολισμού εμφανίζουν κιρκαδικό ρυθμό, ενώ τα επίπεδα νηστείας και μεταγευματικά επίπεδα των λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών επηρεάζονται στενά από το κιρκάδιο σύστημα.
Συμπεράσματα: Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία της τακτικής σωματικής άσκησης, όσο και στην δημιουργία περισσότερων κινήτρων για την ένταξή της στην καθημερινότητα των ατόμων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Άσκηση - Υγιειονολογικές απόψεις
Καρδιά - Ασθένειες
Λέξεις-κλειδιά:
τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, καρδιαγγειακή νόσος, σωματική δραστηριότητα
Περιγραφή:
118 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DimitriosFlengas.pdf

1 MB