Εντοπισμός περιοχών εκτεθειμένων και τρωτών σε δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: η περίπτωση της γεωγραφικής ενότητας Εύβοια - Αττική - Κορινθία

Πτυχιακή Εργασία 25475 283 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εντοπισμός περιοχών εκτεθειμένων και τρωτών σε δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες: η περίπτωση της γεωγραφικής ενότητας Εύβοια - Αττική - Κορινθία
Συγγραφέας:
Δερμοσίνογλου, Αικατερίνη, Πρόδρομος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Η παρούσα προπτυχιακή διπλωματική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος της έκθεσης, σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα ως βασικό συστατικό των φυσικών καταστροφών. Κύριος στόχος είναι ο εντοπισμός των εκτεθειμένων, σε δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, περιοχών στην γεωγραφική ενότητα Εύβοιας, Αττικής, Κορινθίας. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής μελέτης έγινε λόγω της συχνής εμφάνισης σε αυτή, φυσικών καταστροφών. Ως αποτέλεσμα, θα αναδειχθούν οι εκτεθειμένες και ευάλωτες περιοχές καθώς και τα εκτεθειμένα συστήματα, με βάση την κάλυψη γης.
Αρχικά, εξετάζεται το ιστορικό υπόβαθρο της κάθε περιοχής ξεχωριστά, για τα δύο αυτά φαινόμενα. Τα συγκεκριμένα δεδομένα, χρησιμεύουν στην έρευνα τόσο ως εν δυνάμει εκτεθειμένες περιοχές όσο και για την καλύτερη κατανόηση των αιτιών των καταστροφών. Ως κύριο υπόβαθρο για την ανάδειξη των εκτεθειμένων περιοχών, χρησιμοποιείται ο χάρτης κάλυψης γης (Corine Land Cover) με δεδομένα του 2018, διαχωρίζοντας τις κατάλληλες κλάσεις τόσο για το φαινόμενο της δασικής πυρκαγιάς όσο και για αυτό της πλημμύρας, ξεχωριστά. Επιπλέον, για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ζητούμενων περιοχών αναλύονται χαρακτηριστικά, που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τις καθιστούν περισσότερο ευάλωτες στον κίνδυνο. Κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι φυσικά, όπως οι εύφλεκτοι τύποι βλάστησης, η απόσταση των περιοχών από το υδρογραφικό δίκτυο, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Για παράδειγμα οι ζώνες μίξης δασών οικισμών, η εγκατάσταση δραστηριοτήτων κοντά σε κλάδους του υδρογραφικού δικτύου ή σε ποτάμια δέλτα κ.α..
Τέλος, γίνεται συνολική παρουσίαση των χαρτών έκθεσης της κάθε περιοχής του συστήματος, για κάθε επικινδυνότητα ξεχωριστά.
Για τον αρχικό εντοπισμό των εκτεθειμένων περιοχών, σε σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα, έγινε χρήση του λογισμικού Google Earth. Η επεξεργασία των δεδομένων κάλυψης γης (Corine Land Cover) και των υπόλοιπων παραμέτρων αλλά και η δημιουργία χαρτών πραγματοποιήθηκαν μέσω του λογισμικού ArcGIS 10.5.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-03
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Δάση και δασοπονία - Πυρκαγιές
Φυσικές καταστροφές - Ελλάδα
Πλημμύρες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Κάλυψη γης, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, έκθεση, Πλημμύρες, Δασική Πυρκαγιά
Περιγραφή:
74 σ.,εικ.,πίν.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniDermosinoglou.pdf

9 MB