Διαιτητικές συνήθειες ατόμων με εμπειρίες απώλειας βάρους

Πτυχιακή Εργασία 25288 73 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαιτητικές συνήθειες ατόμων με εμπειρίες απώλειας βάρους
Συγγραφέας:
Μπίτσα, Μυρτώ, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κατανόηση της εξέλιξης της πορείας του βάρους μετά την απώλεια και του πώς οδηγείται το άτομο σε επανάκτηση του βάρους είναι απαραίτητη για τον περιορισμό του επιπολασμού της παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ποιες συμπεριφορές και συνήθειες σχετίζονται με επιτυχημένη διατήρηση απώλειας βάρους. Τα δεδομένα, ωστόσο, είναι ακόμα περιορισμένα και τα αποτελέσματα των μελετών είναι συχνά αντιφατικά.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η σύγκριση των συνηθειών ατόμων με εμπειρίες απώλειας βάρους, με άτομα που επιτυχώς διατηρούν μακροχρόνια μέρος της απώλειας βάρους και με άτομα που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος σε όλη την ενήλικη ζωή τους.
Μεθοδολογία: Το δείγμα μας αποτελείται από 3 ομάδες εθελοντών/τριών (n=101), τα άτομα με εμπειρίες απώλειας βάρους (n=24), τα άτομα φυσιολογικού βάρους (n=28) και τα άτομα που επιτυχώς διατηρούν μακροχρόνια απώλεια βάρους (n=49). Αξιολογήθηκαν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, η διαιτητική πρόσληψη και ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με το βάρος, μέσω ερωτηματολογίων και 2-3 τηλεφωνικών ανακλήσεων 24ώρου.
Αποτελέσματα: Τα άτομα που διατηρούν σημαντική απώλεια βάρους είχαν μεγαλύτερο τρέχον (73,26 ±14,95 Kg, p<0,001) και μέγιστο (92,20 ±22,17 Kg, p<0,001) βάρος και τρέχοντα (25,12 ±4,03 Kg / m2, p<0,001) και μέγιστο (31,63 ±6,36 Kg / m2, p<0,001) ΔΜΣ, ενώ κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες (1622,09 ±494,49 Kcal, p=0,182) σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Τα άτομα με εμπειρίες απώλειας βάρους κατανάλωναν λιγότερες πρωτεΐνες (16,58 ±4,44 % και 1,12 ±0,48 g / Kg ΣΒ) και περισσότερο αλκοόλ (p=0,042), ενώ τα άτομα φυσιολογικού βάρους κατανάλωναν σημαντικά περισσότερες πρωτεΐνες (19,81 ±6,23 %, p=0,061 και 1,52 ±0,57 g / Kg ΣΒ, p=0,001). Επιπλέον, τα άτομα με εμπειρίες απώλειας βάρους κατανάλωναν συχνότερα γεύματα από έξω (p=0,020) και ήταν συχνότερα υπεύθυνα για το μαγείρεμα (pw3=0,029), ενώ τα άτομα φυσιολογικού βάρους κατανάλωναν συχνότερα σπιτικό φαγητό (p<0,001) και είχαν καλύτερη σχέση με την αυτοζύγιση (p<0,001). Τέλος, οι διατηρούντες δήλωσαν ότι ακολουθούσαν δίαιτα με σκοπό το αδυνάτισμα (pw2=0,027) και ότι κοιμούνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας (p=0,021) συχνότερα.
Συζήτηση: Παρατηρούμε ότι οι συνήθειες των ατόμων που διατηρούν μακροχρόνια απώλεια βάρους δεν έχουν εξομοιωθεί με τις συνήθειες όσων είχαν διαχρονικά φυσιολογικό βάρος, ενώ τα άτομα αυτά τείνουν να πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για τη διατήρηση ενός χαμηλότερου βάρους από το αρχικό ή το τυπικό τους, ακόμα και αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, σε σύγκριση με τα διαχρονικά φυσιολογικού βάρους άτομα. Συνεπως, υποθέτουμε ότι τα άτομα με προηγούμενο ιστορικό παχυσαρκίας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φυσιολογικού βάρους, ακόμα και αν έχουν πια φυσιολογικό ΔΜΣ, αλλά μάλλον ως τέως παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο, περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-16
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές συνήθειες
Απώλεια βάρους
Λέξεις-κλειδιά:
Διαιτητικές Συνήθειες, εμπειρίες απώλειας βάρους, άτομα φυσιολογικού βάρους, μακροχρόνια διατήρηση απώλειας βάρους, Διαιτητικές Συμπεριφορές
Περιγραφή:
88 σ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MyrtoBitsa.pdf

1 MB