Ροές πληροφορίας, χρήση και απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: Η περίπτωση της πυρκαγιάς (23ης Ιουλίου 2018) στο Μάτι (Αττικής)

Μεταπτυχιακή Εργασία 25220 243 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ροές πληροφορίας, χρήση και απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: Η περίπτωση της πυρκαγιάς (23ης Ιουλίου 2018) στο Μάτι (Αττικής)
Συγγραφέας:
Αντύπας, Ιωάννης, Αλέξανδρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δελλαδέτσιμας, Παύλος Μαρίνος
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη αφορά στην υποδοχή, διαχείριση και διάχυση των πληροφοριών το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής, σε ένα περιστατικό πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δάσους και κατοικίας, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Για την προσέγγιση των επίμαχων θεμάτων και την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων αξιοποιήθηκαν τα ηχογραφημένα πρακτικά του «199 - ΣΕΚΥΠΣ» (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος), του «ΕΣΚΕ» (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) και του «ΚΕΠΠ» (Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας).
Σύμφωνα με τη μελέτη τα τρία κέντρα λειτούργησαν ως το «μαύρο κουτί*» διαχείρισης της κρίσης, καθώς υποδέχονταν την πληροφορία, την προωθούσαν στην ιεραρχία και επέστρεφαν τις εντολές σε δυνάμεις στο πεδίο και άλλες υπηρεσίες.
Η έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των κατοίκων και των πολιτών, το κατά πόσο ήταν σε θέση να δώσουν ακριβείς οδηγίες, ή αν (σε κάποιες περιπτώσεις) λειτουργούσαν και αποπροσανατολιστικά. Αλλά και το αν υπήρχε ένα αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης των εισερχόμενων πληροφοριών, ώστε να μεταβιβάζονται οι κατάλληλες εντολές (εξερχόμενες πληροφορίες) στις δυνάμεις που επιχειρούσαν στα πύρινα μέτωπα.
Μέσα από τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους έρχονται στην επιφάνεια οι αστοχίες του συστήματος, αλλά και ο ρόλος των προσώπων: στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και της Πολιτικής Προστασίας, αυτοδιοικητικών παραγόντων και πολιτικών αξιωματούχων. Υπογραμμίζεται έτσι η ύπαρξη και η σημασία του παράγοντα «Π» (σ.σ. πληροφορία), που διαπερνά οριζόντια (πριν, την ημέρα της καταστροφής και μετά) και κάθετα (την κλιμάκωση της ώρες που επιχειρούν οι δυνάμεις απόκρισης) κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η έρευνα εστιάζει στις ενέργειες των δυνάμεων απόκρισης τις κρίσιμες ώρες από την εκδήλωση της θανατηφόρας πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει η στιγμή του πρώτου απολογισμού, τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου 2018.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Φυσικές καταστροφές - Ελλάδα
Πυρκαγιές - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Μάτι
Λέξεις-κλειδιά:
Μαύρο Κουτί, Ο Παράγοντας Π, έκρηξη επικοινωνιών
Περιγραφή:
107 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNISANTYPAS_.pdf

4 MB