Προσομοίωση γενικών μοντέλων συστημάτων (SysML)

Μεταπτυχιακή Εργασία 24996 182 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσομοίωση γενικών μοντέλων συστημάτων (SysML)
Συγγραφέας:
Παπαδήμος, Παναγιώτης, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κάπος, Γεώργιος-Δημήτριος, Σ.
Περίληψη:
Τα φυσικά συστήματα που συναντάμε καθημερινά και τα οποία άλλοτε μας διευκολύνουν και άλλοτε όχι, πλέον μπορούν μέσω της μοντελοποίησης συστημάτων να αναλυθούν και να σχεδιαστούν, ώστε να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τη χρήση τους. Επιπλέον, μέσα από την προσομοίωση μπορούμε να προλάβουμε κάποια δυσλειτουργία του συστήματος αλλά και
να περιορίσουμε τυχόν αστοχίες που μπορούν να υπάρξουν. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της προσομοίωσης, είναι ότι μας παρέχεται μια πληρέστερη εικόνα της λειτουργίας του συστήματος.

Στην παρούσα εργασία, θα ακολουθήσουμε έναν γενικό τρόπο μοντελοποίησης συστημάτων SysML, χωρίς κάποια επέκταση για συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής ή περιβάλλον προσομοίωσης και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε οποιοδήποτε μοντέλο συστήματος. Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον τρόπο μοντελοποίησης, θα χρησιμοποιήσουμε βασικά διαγράμματα της SySML και βασικές ιδιότητες που μας παρέχει η γλώσσα.

Στη διπλωματική, γίνεται χρήση εργαλείων με τα οποία παρέχεται ένα περιβάλλον μοντελοποίησης συστημάτων, βασισμένο στη γλώσσα μοντελοποίησης SysML και μέσα από το σχεδιαστικό περιβάλλον θα εξάγουμε το μοντέλο και στη συνέχεια με τους κατάλληλους μετασχηματισμούς θα δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο προσομοίωσης. Με την εκτέλεση της προσομοίωσης θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε χρήσιμα αποτελέσματα και
σημαντικά συμπεράσματα, στοχεύοντας στην άρτια και σωστή μελέτη της απόδοσης του συστήματος μας.

Στόχος της εργασίας είναι η εξοικείωση με την χρήση της SySML, της μοντελοποίησης, των διαδικασιών αυτόματης παραγωγής κώδικα και της προσομοίωσης. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου μας έπαιξαν τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε, όπου μεταξύ άλλων είναι το Modelio, Eclipse και DEVS Suite.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Υπολογιστική προσομοίωση
Λέξεις-κλειδιά:
Μοντελοποίηση, Προσομοίωση
Περιγραφή:
50 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PANAGIOTISPAPADIMOS_.pdf

1016 KB