Σχεδιασμός και ανάπτυξη χωρικής βάσης δεδομένων για το δίκτυο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών

Μεταπτυχιακή Εργασία 24754 233 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός και ανάπτυξη χωρικής βάσης δεδομένων για το δίκτυο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών
Συγγραφέας:
Λιαντινιώτη, Χρυσούλα, Πέτρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου», του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αντικείμενο της εργασίας είναι ο σχεδιασμός, ανάπτυξη και υλοποίηση Βάσης Δεδομένων για την κάλυψη των αναγκών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και την υποστήριξη του έργου του. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε χωρική βάση δεδομένων του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ. Η ανάπτυξη της βάσης δεδομένων έγινε με χρήση εργαλείων ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού.
H βάση αναπτύχθηκε σε Postgres/Postgis, για την οπτικοποίηση χρησιμοποιήθηκε το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών QGIS, ενώ για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εισαγωγής δεδομένων στη βάση χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού Python.
Στο παρόν κείμενο γίνεται παρουσίαση των εργασιών υλοποίησης της βάσης, που αφορούν τον σχεδιασμό και ανάπτυξη της χωρικής βάσης δεδομένων, τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων με πραγματικά δεδομένα του ΟΑΣΑ, την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης της βάσης και τέλος τον σχεδιασμό και ανάπτυξη χωρικών ερωτημάτων για την εξαγωγή γνώσης, διενέργεια αναλύσεων και την οπτικοποίηση δεδομένων της βάσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Εξόρυξη δεδομένων
Βάσεις δεδομένων - Διαχείριση
Λέξεις-κλειδιά:
Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, Βάσεις Δεδομένων, χωρική βάση δεδομένων, χωρικά δεδομένα
Περιγραφή:
122 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

CHRYSOULALIANTINIOTI.pdf

24 MB